×

Recensie

Roots

14 oktober 2016

Michael Hearne

Red River Dreams

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Howlin' Dog Records

Red River Dreams Michael Hearne Roots 3.5 Michael Hearne – Red River Dreams Written in Music https://writteninmusic.com

De in Dallas geboren Michael Hearne trekt al enkele decennia rond met zijn gitaarkoffer om in de voetsporen van illustere voorgangers uit de folk- en countrytraditie zijn songwerk uit te dragen. In zijn tweede thuishaven Taos in New Mexico organiseert de Texaan al enige tijd het Big Barn Dance Festival waar hij gelijkgestemde artiesten uitnodigt of hij concerteert er met zijn band South By Southwest. Ook op zijn nieuwste werkstuk bezingt Hearne de prachtige landschappen die hij doorkruist met bijzondere aandacht voor de glooiende heuvels en rivieren van Texas en wonderlijke bergstreken in New Mexico.

Het dozijn songs op Red River Dreams komen met hulp van bevriende muzikanten uit Taos zoals multi-snarenman Don Richmond (The Rifters), en steelgitarist Carmen Acciaoli en James Doyle aan de drumkit tot stand. Er prijken een handvol covers op Red River Dreams. Gordon Lightfoot’s Early Morning Rain en het van folkman John Ims afkomstige Magic passen perfect in de context van Hearne’s werk.

Dat oeuvre is opgebouwd met poëtische portretten zoals de titelsong, een melancholische terugblik over de periode in de jaren zeventig dat Hearne in Red River resideerde. Red River Dreams werd, evenals twee andere songs, samen met Shake Russel gecomponeerd. De muzikant waarmee hij onlangs nog het samenwerkingsproject Only As Strong As Your Dreams afleverde. Back In The Day gaat terug naar zijn onbezorgde jeugdjaren in Texas. Lesson To Be Learned From Love is een verhaal over een ongrijpbare materie. Hearne  snijdt ook een universele onderwerp aan in June 25, 2009, de dag dat Hearne en miljoenen anderen met het nieuws van het overlijden, van de dood van Michael Jackson vernam.

Blue Enough is een tedere ballade waarbij Hearne  evenals in enkele andere songs vocale steun krijgt van de onvolprezen Kelley Mickwee, een zangeres uit Austin die nauw samenwerkte  met Kelvin Welch en imponeerde met haar solodebuut You Used To Live Here. In het bluegrassdeuntje The Highway Is A Friend Of Mine gaat het tempo even de hoogte in maar het gaat er zoals altijd bij  Hearne beschaafd en vriendelijk aan toe. Wellicht iets te beschaafd zoals de afsluiter Gram Parsons’ Return Of The Grievous Angel, andermaal in duet met Mickwee, illustreert. 1. Red River Dreams
 2. Blue Enough
 3. Magic
 4. June 25, 2009
 5. The Highway Is A Friend Of Mine
 6. Back In The Day
 7. On Our Way Down To The Sea
 8. Endless Sky
 9. Drunken Lady Of The Morning
 10. Lesson To Be Learned From Love
 11. Early Morning Rain
 12. Return Of The Grievous Angel