×

Recensie

Roots

24 april 2023

Meredith Moon

Constellations

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: True North Records

Constellations Meredith Moon Roots 3.5 Meredith Moon – Constellations Written in Music https://writteninmusic.com

Meredith Moon leerde zichzelf banjospelen, ze was begeesterd door de uit het Appalachengebied stammende clawhammer stijl. Met die muzikale bagage ging trok ze de wereld in en bouwde een netwerk uit dat naar tournees in het buitenland leidde, naast de samenwerking met folkpunkers brachten soloconcerten haar in de noordelijke VS , Centraal Amerika en West Europa.

De herinneringen aan haar in eigen beheer uitgebrachte debuut veegt Meredith maar al te graag weg met Forest Far Away geheel opgetrokken met eigen werk waarin ze haar met krachtige zang gedebiteerde reisverhalen gecombineerd met de ondertussen geperfectioneerde fingerpicking in een soort energieke luisterfolk. De twaalf songs werden destijds ondertekend met Meredith Lightfoot. Ze is inderdaad de dochter van de onvolprezen Canadese songbard Gordon Lightfoot maar ze is erg op haar onafhankelijkheid gesteld en bouwde liever een onbevooroordeelde aanhang van muziekliefhebbers op. Vorig jaar nodigde haar oude man haar voor het eerst uit voor enkele concerten in Canada en toonde daarbij respect haar voor haar eigen verdienste.

Liefhebbers van het genre zullen dat ongetwijfeld beamen als ze het debuut op True North beluisteren. Eind 2019 was de langspeler afgewerkt, Constellations werd een tijdje achtergehouden en Meredith besloot om enkele songs te vervangen met nieuwer werk dat met een ritmesectie werd opgenomen. That Town verwijst naar Wawa, een stad in het Noorden van Ontario waar de zangeres enkele dagen strandde tijdens een sneeuwstorm, het is een typerende benadering de beeldrijke beschrijving van een persoonlijke situatie. Ook de titeltrack is zo’n passage waarbij het relaas van de gebeurtenissen in knap songwerk verwerkt wordt. Wellicht is hier toch enige genetische invloed mee gemoeid en dat klinkt evenals de verbondenheid met de natuur overduidelijk door in het mistroostige Lighthouse County.

In de meeste songs worden banjo en akoestische gitaar vergezeld door de alom tegenwoordige fiddle van Tony Alllen. In de instrumentale picker Brokenwing Bird is dat de diep brommende bas van Alex Marchand. Soldier’s Joy en het instumentale Needlecase Medley is traditioneel werk dat Meredith grandioos adapteert. Ingetogen pianoballades zoals Starcrossed, Your Cards en Mark Twain  en zijn evenmin te versmaden op dit bijzonder knappe werkstuk.  1. Starcrossed
  2. That Town
  3. Constellations
  4. Brokenwing Bird
  5. Your Cards
  6. Soldier's Joy
  7. Lighthouse County
  8. Mark Twain
  9. Needlecase Medley
  10. Slow Moving Train