×

Recensie

Roots

06 juni 2023

Maurice van Hoek

Changing Lanes

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Changing Lanes Maurice van Hoek Roots 3.5 Maurice van Hoek – Changing Lanes Written in Music https://writteninmusic.com

Die naam kwamen we al eerder tegen, Maurice flankeerde lange tijd Douwe Bob en recent nog was Maurice nog betrokken bij het debuut van Boaz, hij verzorgde de productie van Keep It Simple en zat mee aan de schrijftafel. Bij de bluegrassband The Switchbacks schaafde hij zijn gitaartechniek nog wat bij. De uit Rotterdam afkomstige muzikant profileert zich ondertussen als niet onverdienstelijk singer-songwriter, na het uit 2016 daterende debuut, een live registratie, volgden nog studiowerk Travelling Man en een epeetje.

De titel van de derde langspeler staat voor gebeurtenissen in het dagelijkse leven. In dit geval de zoektocht naar een rustiger familiaal leven ver weg van het hectische bestaan van een muzikant. Die thematiek komt uitgebreid aan bod in de titelsong die volgt na de met fraaie strijkers partijen gelardeerde pianoballade Old Enough To Know Better. Changing Lanes is een opgewekte song over herwonnen geluk, de liefde en pril vaderschap.

Zo gaat het nog even verder met dat nieuwe leven in Empty Without You met samenzang van Nathalie Schaap die eveneens de bassnaren beroert en toetsenman Stan de Kwaadsteniet, die het gitaarwerk van Maurice ondersteunt samen met organist Martin Scheppens, Mischa Porte verzorgt de percussie.

Het tweede deel klinkt aangrijpender met songs waarin de muzikant zijn wonden likt na een pijnlijke breuk die niet alleen in Break Down And Call wordt verwerkt op pianoakkoorden en harmonische gezangen. Opbouw en ritmiek herinneren aan ouder werk van Jackson Browne inclusief de instrumentatie met snerpende slide. Die weerklinkt eveneens in It Tales Two To Tango. Bij het zacht kabbelende Anything At All wanen we ons met die zachte zang en dat mooie gitaartje ergens aan de zonnige standen van de West Coast. Een ingetogen Innocence ademt een hopeloze eenzaamheid uit en de hunkering naar betere tijden en drijft evenals Dancing In The Rain op een combinatie van elektrische gitaren en toetsenwerk. Verdienstelijke rootspop van eigen bodem. 1. Old Enough To Know Better
 2. 02. Changing Lanes
 3. Empty Without You
 4. Call You Mine
 5. Sweet Morning Dew
 6. May I Have This Dance
 7. Break Down And Call
 8. t Takes Two To Tango
 9. Keep You Off My Mind
 10. Anything At All
 11. Innocence
 12. Dancing In The Rain