×

Recensie

Roots

19 maart 2019

Matt Andersen

Halfway Home By Morning

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: True North Records

Halfway Home By Morning Matt Andersen Roots 4 Matt Andersen – Halfway Home By Morning Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Matt Andersen naast een behoorlijk gitarist en voortreffelijk songwriter bovendien over een machtige strot beschikt weten de liefhebbers al een tijdje na beluistering van vroeger werk als Weightless en het recentere Honest Man. De lijvige Canadees uit New Brunswick laat zich niet in een welomlijnd muzikaal hokje wringen, zijn ondertussen vertrouwde roots georiënteerde sound is opgebouwd met  folk, blues, rock en country en evolueerde naar een aanstekelijk soort vintage R&B.

Voor de sessies van Halfway Home By Morning, reisde Andersen naar Nashville af. Het legendarische Southern Ground, de in de jaren zestig tot studio omgebouwde Presbyteriaans kerkgebouw vermeldt Willie Nelson, Mel Tillis,  Dottie West, Emmylou Harris, Neil Young , Kristofferson, Tony Joe White, Clapton, The Allman Brothers en talloze andere illustere muzikanten in het gastenboek. Andersen stapte er over de verweerde plankenvloer samen met Mike Farrington Jay Bellerose en Chris Gestrin, een door producer Steve Dawson aangevoerd team dat een warme doorleefde sound creëerde bij Andersens persoonlijk songwerk.

De op een elektrisch pianootje en slide geënte lijzige opener zet meteen de juiste toon, “What would your mama say”, vraagt Andersen zich af. The McCrary Siters antwoorden met zwoele gospelgetinte gezangen en het alomtegenwoordige trio duikt ook op in het met pittige blazerswerk opgestuwde Free Man. De combinatie van de imposante vocale inbreng van die soulsista’s met strakke koperblazers tilt de soepele soulzang op in Give Me Some Light en Gasoline, een welgemeende oproep voor alle mensen van goede wil om het tij alsnog gunstig te keren.

Andersen componeerde zowat alle songs met enige hulp. In de prachtig slijper Something To Lose horen we de  fijne stem van co-auteur Amy Helm. De  getalenteerde dochter van de betreurde Levon Helm die geschiedenis schreef met The Band, werkte al eerder samen met Matt en dit duet  behoort tot een van de vele hoogtepunten. Daar mag je meteen ook Over Me en de eveneens met Tom Wilson gecomponeerde roadsong Long Rider bij rekenen.

Quarter On The Ground herinnert aan een telefoongesprek tussen moeder en oom Joe dat Matt destijds opving. Enkel ondersteund door sober akoestisch snarenwerk en de McCrary Sisters rond de microfoon wordt dit puike, met authentieke countrysoul gevulde schijfje ontroerend afgesloten. Woensdagavond 20 maart stelt Matt Andersen zijn nieuwe werkstuk voor in Tivoli Vredenburg, Utrecht.

https://writteninmusic.com/roots/matt-andersen-honest-man/

Tracklisting Halfway Home:

 1. What Would Your Mama Say
 2. Free Man
 3. Something To Lose
 4. The Bed I Made
 5. Give Me Some Light
 6. Better Than You Want
 7. Gasoline
 8. Over Me
 9. Help Yourself
 10. Long Rider
 11. Take Me Back
 12. Been My Last
 13. Quarter On The Ground (A Song For Uncle Joe)


 1. What Would Your Mama Say
 2. Free Man
 3. Something To Lose (Featuring Amy Helm)
 4. The Bed I Made
 5. Give Me Some Light
 6. Better Than You Want
 7. Gasoline
 8. Over Me
 9. Help Yours Elf
 10. Long Rider
 11. Take Me Back
 12. Been My Last
 13. Quarter On The Ground (A Song For Uncle Joe)