×

Recensie

Roots

04 maart 2022

Matt Andersen

House To House

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Sonic Records

House To House Matt Andersen Roots 4 Matt Andersen – House To House Written in Music https://writteninmusic.com

De muziek van de Canadese gitarist en songwriter laat zich niet in een welomlijnd hokje catalogiseren. Langspelers als Weightless en het recente Halfway Home By Morningtoonden een evolutie van bluesy soul naar een ruimer georiënteerde benadering waarbij de songwriting sterker op het voorplan komt in gospel getinte folk. Tijdens de gedwongen afzonderingsperiode knutselde Matt Andersen in zijn huisstudio in Nova Scotia een nieuwe langspeler ineen. We horen nergens het vertrouwde elektrische gitaarspel House To House is uitsluitend opgebouwd  met akoestisch snarenspel en expressieve zang zonder evenwel aan kracht in te boeten.

In zo’n gestripte benadering staat of valt met de kwaliteit van het songwerk, Andersen laat niets aan het toeval over en werkte de meeste songs uit met hulp van bevriende muzikanten.Terra Spencer wordt als co-auteur vermeld  bij de opener Other Side Of Goodbye een zacht wiegende blues met krachtige uithalen. Even verderop ontwaren we de stem van de eveneens in Novia Scotia residerende Terra in de harmoniezang van Raise op Your Glass, een ballade die aan het meer ingetogen werk van Joe Cocker herinnert.

Als het dames koortje met The Smith zusjes Mahalia, Reeny en Micah opduikt trekt Andersen de registers van zijn machtige strot open in opvallend straffe gospelpassages zoals het strijdbare met handclaps  en uitbundige  vocale backing aangedreven Time For The Wicked To Rest en All We Need.  Tussendoor etaleert Andersen subtiel zijn klasse als snarenplukker in House To House dat hij in samenwerking met Black Crowes frontman Chris Robinson componeerde, de achtergrondzang is van Ryan Hupman, eveneens verantwoordelijk voor het schilderwerkje dat de cover siert.

Voor Burning Lights snelde oude vriend Tom Wilson ter hulp en dat resulteerde in dartele countryblues. Bij Coal Mining Blues was Colin Linden betrokken, op verfijnde melodische picking vertelt Andersen het aangrijpende verhaal van de tot stoflong veroordeelde arbeider in de steenkoolmijn.

Het van Curtis Mayfield afkomstige People Get Ready bevestigd de gospel insteek met een glansrol voor de Smith sista’s die opper prediker flankeren. De intimistische, spontane sessie behoort ongetwijfeld bij het betere werk van de getalenteerde kolos. 1. Other Side Of Goodbye
 2. Lookin' Back At You
 3. Let Me Hold You
 4. Time For The Wicked To Rest
 5. See This Through
 6. All We Need
 7. Peace Of Mind
 8. Burning Lights
 9. Raise Up Your Glass
 10. Coal Mining Blues
 11. People Get Ready