×

Recensie

Roots

04 augustus 2020

Mary Chapin Carpenter

The Dirt And The Stars

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lambent Light Records

The Dirt And The Stars Mary Chapin Carpenter Roots 4 Mary Chapin Carpenter – The Dirt And The Stars Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse folkzangeres Mary Chapin-Carpenter die vanuit Oostkust opereerde werd oorspronkelijk als country chanteuse gelanceerd. Ondanks enorme commerciële bijval profileerde ze zich daarnaast als een meer eclectische singer-songwriter die onbeschaamd naar pop en rock lonkt en met een meer intimistisch persoonlijk repertoire de aandacht opeist. De laatste tijd bladerde Mary Chapin Carpenter uitvoerig in dat omvangrijke oeuvre. Songs For The Movie toont genereus georkestreerde reprises terwijl het in een productie van Ethan Johns gerealiseerde Sometimes Just The Sky een sobere tegenpool vormt.

The Dirt And The Stars bevat elf nieuwe songs die op Carpenters boerderij in Virginia ontkiemden en weerom aan de overkant van de oceaan in Peter Gabriel’s Real World Studios in Bath in een live-setting werden opgenomen met hulp van producer en multi-instrumentalist Johns. In Farther Along And Further In blikt de zangeres terug op haar tienertijd. “I’m seventeen and in a car, ready to ride anywhere, the summer night sticks to my skin, and beer’s gone to my head, my arm hangs out the window, over the radio wild, wild horses, everything you’ll ever know is in the choruses “. Het inspireert haar jarenlange compagnon Duke Levine  tot een geïnspireerde, huilende gitaarsolo. Hij  krijgt daarvoor opvallend veel ruimte naast een warm orgeltje en Carpenters tedere akoestische fingerpicking.

Haar favoriete Martin gitaar komt overigens subtiel op de voorgrond in het akoestische Old D35, een tedere ballade die na het op golvend resonerend snarenwerk All Broken Hearts Break Different de trommelvliezen streelt. Het optimistische It’s Ok To Be Bad, huppelt verder op  meer opgewekte akkoorden die ondersteunen ook het wat fellere, ritmische American Stooge, een verhaal over de hypocrisie die niet zelden achter de onvoorwaardelijk verheerlijkte ‘American way ’schuilt.

Carpenter gaat de problemen in de samenleving en de minder aangename ervaringen in haar eigen leven geenszins uit de weg en dat levert niet bepaald de meest vrolijke muziekjes op maar er blijft een elegante, hoopvolle uitweg met perspectief op nieuwe ervaringen en ontdekkingen, ook voor een oudere, zelfbewuste vrouw. 1. Farther Along And Further In
 2. It's Ok To Feel Sad
 3. All Broken Hearts Break Differently
 4. Old D-35
 5. American Stooge
 6. Where The Beauty Is
 7. Nocturne
 8. Secret Keepers
 9. Asking For A Friend
 10. Everybody's Got Something
 11. Between The Dirt And The Stars