×

Recensie

Roots

24 maart 2018

Mary Chapin Carpenter

Sometimes Just The Sky

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lambent Light Records

Sometimes Just The Sky Mary Chapin Carpenter Roots 4.5 Mary Chapin Carpenter – Sometimes Just The Sky Written in Music https://writteninmusic.com

Mary Chapin Carpenter groeide beginjaren negentig vanuit het clubcircuit in Washington DC door met naar een ruimer publiek lonkende met countryfolk pop. De valkuilen van de in Nashville overheersende mainstream word handig ontweken met verfijnd singer-songwriter werk. Getuige zo’n dozijn studioalbums, de kerstplaat Come Darkness, Come Light even buiten beschouwing gelaten evenals Songs For The Movie. Die uit 2014 daterende langspeler is opgebouwd met een genereus georkestreerde reprise van sleutelwerk door de geniale arrangeur Vicnce Mendoza.

Voor de nieuwe langspeler die de twee jaar oude voorganger The Things That We Are Made Of opvolgt duikt Mary opnieuw in haar behoorlijk omvangrijke oeuvre. Zo komt elke langspeler aan bod, weliswaar in een wat soberder maar geenszins minder efficiënt concept onder deskundige leiding van producer Ethan Johns.

Heroes  and Heroines opent de score, een prachtige melancholische song die dertig kaar geleden Hometwon Girl, nog tijdens Carpenters prille folk periode afsloot en vormt met het aansluitende, uit het recente The Things We Are Made Of geplukte, What Does It Mean To Travel een bijzonder fraai en toepasselijk eerbetoon aan producer en snarenman John Jennings. Van de beginperiode tot in 2004 was de ondertussen betreurde Jennings nauw betrokken bij Carpenters werk en figureert op zowat driekwart van haar oeuvre.

“I have a need of solitude”, prevelt Mary in de gelijknamige verstilde ballade en het hier op een fijne symbiose van orgel, gitaar en fiddle steunende One Small Heart , treffende illustraties van het constante niveau van haar tijdloze songwerk. Het is bovendien een perfecte aanloop voor een imponerend luik uit de jaren negentig dat met The Moon and St.Christopher opent en vier nummers verder na een weergaloos The Rhythm Of The Blues met This Is Love afsluit.

Dit zijn geenszins vrijblijvende hernemingen maar nog immer relevante haarscherpe observaties die hier ondersteund met schitterende instrumentatie van onder meer Duke Levine verder uitgediept worden met het als vanouds genuanceerde en rijkgeschakeerde stemtimbre van La Carpenter.

Het oorspronkelijk enkel door piano begeleide Jericho is een bijzonder mooi voorbeeld evenals het uit de beginperiode afkomstige This Shirt. Een gedroomde afsluiter deze met een subtiel arrangement opgewaardeerde uitvoering maar dat is buiten Mary Chapin Carpenter gerekend. Zoals het een singer-songwriter van stand betaamt voegt ze er nog een nieuwe song aan toe. De inspiratie voor de titelsong Sometimes Just The Sky vond ze in een interview met Patti Smith, een andere grote dame. 1. Heroes And Heroines
 2. What Does It Mean To Travel
 3. I Have A Need For Solitude
 4. One Small Heart
 5. The Moon And St. Christopher
 6. Superman
 7. Naked To The Eye
 8. Rhythm Of The Blues
 9. This Is Love
 10. Jericho
 11. The Calling
 12. This Shirt
 13. Sometimes Just The Sky