×

Recensie

Pop

12 februari 2014

Mary Chapin Carpenter

Songs From The Movie

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Zoe

Songs From The Movie Mary Chapin Carpenter Pop 4.5 Mary Chapin Carpenter – Songs From The Movie Written in Music https://writteninmusic.com

Dat een samenwerking tussen Mary Chapin Carpenter en arrangeur Vince Mendoza niet alleen op papier als een zeer interessante samenwerking klinkt bewijst Songs From The Movie.

Het is heel erg goed te begrijpen waarom de Amerikaanse singer-songwriter Chapin Carpenter contact zocht met Vince Mendoza. Zijn, terecht bekroonde, arrangementen zijn immer rijk van kleur en geven zowel de melodieën als de teksten van songs een extra lading mee.  Hij werkte met grootheden als Sting, Elvis Costello, Björk en Diane Krall maar het waren vooral zijn arrangementen voor de songs van Joni Mitchell, verspreid over de pracht albums Both Sides Now (2002) en Travelogue (2002), die alle grote songschrijvers deden inzien dat de enige juiste manier om je songs voor een orkest te laten bewerken via de arrangementen van Mendoza is. Chapin Carpenter, haar vaste producer Matt Rollings en Mendoza kozen eerst afzonderlijk van elkaar de songs die zij geschikt voor het album achtten en maakten daarna in goed overleg de definitieve lijst voor het album.

Het met een uit Britse muzikanten bestaand groot orkest in de legendarische Air Studio’s in Londen opgenomen Songs From The Movie is een wonderschoon album geworden: Precies de juiste Chapin Carpenter songs met precies de juiste, warme arrangementen en de (nog steeds) rijke, emotievolle stem van Chapin Carpenter daar fraai overheen. Dat Chapin Carpenter een briljante singer-songwriter is, was vanaf haar debuut Hometown Girl uit 1987 gelijk duidelijk maar werd optimaal bewezen met de meesterlijke albums die ze in de jaren 90 maakte: Come On Come On (2002), Stones In The Road (2004) en A Place In The World (2006) zijn fascinerend coherente albums die puur supersongs bevatten met de fraaiste melodieën en prachtig verhalende teksten met inhoud. Geen wonder dat de albums een heel groot publiek vonden en buitenissig goed verkochten.

Het zal niemand verbazen dat vele songs op Songs From The Movie afkomstig zijn van die geweldige jaren 90 albums. Klassiekers als Come On Come, Only A Dream, I Am A Town en Where Time Stands Still ontbreken dus niet. Maar ook songs als The Dreaming Road (van Love*Sex*Cool uit 2001) en Mrs. Hemingway (van The Age Of Miracles uit 2010) openbaren zich als parels in deze georkestreerde setting. Een heerlijk dik georkestreerde Goodnight America (van Between Here And Gone uit 2004) sluit het album perfect af.

De combinatie Chapin Carpenter en Mendoza is een droomsetting die op Songs From The Movie erg fraai uitpakt. Fijn dat het rijke oeuvre van Chapin Carpenter, dat in Nederland zoveel meer aandacht verdient, nu een zo mooie herkansing krijgt. Een album om lang te koesteren.  1. On And On It Goes
  2. I Am A Town
  3. Between Here And Gone
  4. Ideas Are Like Stars
  5. The Dreaming Road
  6. Only A Dream
  7. Come On Come On
  8. Mrs. Hemingway
  9. Where Time Stands Still
  10. Goodnight America