×

Recensie

Pop

14 juni 2021

Marina Allen

Candlepower

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Marina Allen - Candlepower
Candlepower Marina Allen Pop 3.5 Marina Allen – Candlepower Written in Music https://writteninmusic.com

Het debuut van de uit Los Angeles afkomstige Marina Allen verraadt haar liefde voor singer-songwriters uit de jaren zeventig, zoals Karen Carpenter, Carole King en Joni Mitchell. Binnen twintig minuten weet Allen die liefde om te zetten in zeven bijzonder aantrekkelijke songs.

De single Oh, Louise opent kalm. ‘I want the real thing, why is that such a daydream?’, zingt Allen echter met schrille stem. Als de song verderop ‘kickstart’ voelt dit als een warme douche. Zanglijnen lopen door elkaar in een dynamische setting, verfraaid door donkere bastonen en scheuten sax.

De onberispelijke opener is zonder meer een van prijsnummers van de plaat maar dat betekent niet dat de rest van Candlepower hier ver bij achter blijft. De brushes, de walsende, hypnotiserende bas en Allens boodschap, ‘California is on fire… New York is underwater’, trekken op Belong Here direct de aandacht. Allen roept hier bijna rituele sferen op, inclusief belgerinkel. Op Believer, gedragen door spoken word, stuiterende bas, percussie en flarden zang, klinkt Allen op een andere manier wederom prettig geestverruimend. Hiertussen brengt de akoestische, heldere pracht van het over dromen handelende Sleeper Train meer kalmte en melodie.

Allens zang in de coupletten van Ophelia is natuurlijk, integer en zonder opsmuk. Hiermee roept ze Suzanne Vega wat in herinnering. Een nieuwe en aangename schakering op Candlepower. Zo weet Allen binnen een kort tijdsbestek gevoelsmatig een bijna volwaardig album te laten horen. Afsluiter Reunion mag er ook wezen: met slechts Allens stem en (de juiste) spaarzame pianoakkoorden is dit een dwingende song over het verlangen naar nieuwe wegen, een nieuw thuis, een nieuw ‘zijn’ en de onvermijdelijke reünie met jezelf. Een waardig slot van Candlepower, een album dat, de titel indachtig, inderdaad bescheiden overkomt maar dat vol subtiele muzikale kracht zit en de erfenis van de gouden jaren zeventig een smaakvolle nieuwe interpretatie geeft. Allen weet dan ook net even meer te overtuigen dan veel andere hedendaagse singer-songwriters.  1. Oh, Louise
  2. Original Goodness
  3. Belong Here
  4. Sleeper Train
  5. Believer
  6. Ophelia
  7. Reunion