×

Recensie

Pop

11 augustus 2017

Marc Hendrickx –

Elvis Dichtbij

Geschreven door: Cis van Looy

Elvis Dichtbij Elvis Presley Pop 3.5 Marc Hendrickx – Elvis Dichtbij (Boek) Written in Music https://writteninmusic.com

Dit jaar is het de veertigste verjaardag van het heengaan van The King. De ondertussen eveneens betreurde Luc De Vos zong destijds ‘Sterren komen, sterren gaan alleen Elvis blijft bestaan’ een  treffende omschrijving van het fenomeen van de charismatische zanger. Sinds Elvis Presley op 16 augustus 1977  ‘the building’ voorgoed verliet kwam een ongeziene bedevaart naar het domein Graceland op gang. De pelgrimstocht naar Graceland, het domein met het landhuis uit de jaren dertig waar Elvis van’57 tot 77 resideerde, gaat onverminderd verder. Na het Witte Huis blijft Graceland het populairste woonhuis-museum in de V.S. Naast de talloze muzikale heruitgaven blijft de stroom van publicaties aanhouden. De Antwerpse auteur Marc Hendrickx voegt daar nu nog Elvis Dichtbij aan toe.

Hendrickx maakte in ‘94 niet alleen bij de Presley fanaten indruk met Elvis A. Presley Muziek, Mens, Mythe, een turf van ruim 600 pagina’s die chronologisch gerangschikte feiten bevatte die de auteur als twintiger verzamelde tijdens een uitputtende zoektocht met omzwervingen in de VS. De research en verwerking nam zo’n zes jaar in beslag en resulteerde in een integer naslagwerk dat als referentie geldt en sindsdien talloze heruitgaven beleefde met Franse en Engelse vertalingen.

Bijna een kwarteeuw later is het tijd voor een nieuw boek voor Elvis Dichtbij, Hendrickx graait nog eens uitvoerig in zijn archiefkasten en plukt daaruit weerom een rijke bloemlezing met persoonlijke quotes van Elvis en getuigenissen uit zijn directe omgeving. Er wordt op minder bekende weetjes en intieme anekdotes gefocust en er is ook aandacht voor de verhouding van Elvis met zijn fans en andere muzikanten. De live-shows in Vegas uit de jaren zeventig komen eveneens uitgebreid aan bod.

Verspreid in het boek worden naast evidente beschouwingen bij de grote hits ook een veertigtal, volgens Hendickx vergeten muzikale parels, getipt. Een bijzonder interessant extraatje, evenals het hoofdstuk ‘Never recorded by Elvis’

De minder fraaie aspecten worden geenszins gemeden, zo wordt ook herinnert aan de duistere praktijken van Hill & Range, Elvis’ bijzonder autoritaire en inhalige muziekuitgeverij. ‘Elvis’ greatest  shit’, belicht de regelrechte miskleunen die zich vooral bij de talloze soundtracks uit de jaren zestig situeren in apart hoofdstuk.

Genereus geïllustreerd met fraai en zeldzaam fotowerk vormt drijft dit voortreffelijke boekwerk moeiteloos boven in de onoverzichtelijke poel van Elvisboeken. Uitgegeven in lp formaat met een lay-out die sterk herinnert aan Moody Blue, Elvis’ finale studio werkstuk dat nauwelijks een maand voor zijn dood werd uitgebracht, kan het boek zo in het rek tussen de vinyl-verzameling van Elvis en andere rockhelden.

Elvis Dichtbij    243 pagina’s Willems Uitgevers ISBN9789492419088