×

Recensie

Pop

01 juni 2017

Mac DeMarco

This Old Dog

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Captured Tracks Records

This Old Dog Mac DeMarco Pop 4 Mac DeMarco – This Old Dog Written in Music https://writteninmusic.com

Mac DeMarco geeft op zijn vierde album meer ruimte aan serieuzere zaken en creëert tegelijkertijd een verzorgder geluid. Het levert een album op dat traditiegetrouw ontspannen klinkt maar dat net even volwassener overkomt.

De bepaald niet optimale relatie met zijn vader komt voorbij op My Old Man en Watching Him Fade Away, songs waaruit blijkt dat DeMarco’s rusteloze jaren vol tournees en media-aandacht een prijskaartje hebben en hij steeds meer op zijn vader gaat lijken. Een vader die er overigens niet altijd was en ook nog eens uit het zicht dreigt te verdwijnen. Het is dus niet al goud wat er blinkt. Ook in het korte Sister domineren schaduwkanten: ‘Turns out not every dog has its day…’.

De (wederom) relaxt aandoende songs zijn beter en krachtiger dan je op het eerste gehoor zou denken. Het merendeel heeft een subtiele drive die de nummers dwingender, pakkender maakt. DeMarco is zeker een singer-songwriter die ‘het’ in de vingers heeft en je meeneemt op weg, het nummer in.

Still Beating is zwoel akoestisch en Moonlight On The River is de juiste titel voor een wederom rustgevende maar toch meeslepende song, al duurt de uitloop vol vrije geluiden wat te lang. Dreams From Yesterday, gelardeerd met een mooi effect dat aan hoorn doet denken, is intiem en aangenaam. DeMarco mag zich graag spiegelen aan James Taylor en Neil Young en de vroegere jaren zeventig komen inderdaad nogal eens voorbij op This Old Dog.

DeMarco voegt hier en daar synths toe, zoals op het bijna kitscherige, maar fijne For The First Time. Het levert een AOR-achtig, jaren tachtig-geluid op. Kwalitatieve, weinig opdringerige muziek, die het goed doet bij tuinfeesten en op jachten. Die kwalificatie is ook zeker van toepassing op One More Love Song en On The Level.

Het lijkt erop dat DeMarco’s verhuizing naar Californië, alsmede zijn nieuwe speeltjes, een drummachine en een synthesizer, voor nieuw bloed in de muziek hebben gezorgd. Voeg daarbij de meer introspectieve, beschouwende momenten en het over het geheel genomen sterke songmateriaal en je hebt een volwassen, verfrissende plaat van een twintiger die inmiddels dichter bij de dertig staat dan bij zijn tienerjaren.

Tracklisting This Old Dog:

1. My Old Man
2. This Old Dog
3. Baby You’re Out
4. For The First Time
5. One Another
6. Still Beating
7. Sister
8. Dreams From Yesterday
9. A Wolf Who Wears Sheeps Clothes
10. One More Love Song
11. On The Level
12. Moonlight On The River
13. Watching Him Fade Away 1. My Old Man
 2. This Old Dog
 3. Baby You're Out
 4. For The First Time
 5. One Another
 6. Still Beating
 7. Sister
 8. Dreams From Yesterday
 9. A Wolf Who Wears Sheeps Clothes
 10. One More Love Song
 11. On The Level
 12. Moonlight On The River
 13. Watching Him Fade Away