×

Recensie

Eigentijds

25 januari 2021

Luzius Schuler

Moon Is The Oldest TV

Geschreven door: Jeroen van der Vring

Uitgebracht door: Ronin Rhythm Records

Moon Is The Oldest TV Luzius Schuler Eigentijds 4 Luzius Schuler – Moon Is The Oldest TV Written in Music https://writteninmusic.com

Wat zou jij doen wanneer je de kans zou krijgen om zes maanden in Parijs te verblijven, lange wandelingen te maken, musea te bezoeken en te genieten van deze nostalgische stad van de liefde die je doet verlangen naar vervlogen tijden?

Luzius Schuler deed dit allemaal en schreef en componeerde er en passant zijn debuutalbum: Moon Is The Oldest TV. De 32-jarige Zwitserse pianist heeft tijdens zijn Parijse zoektocht naar inspiratie de sfeer en spirit van Parijs in zijn opnames willen vastleggen.

De muziek roept, ondanks het filmische karakter ervan, niet direct de associatie met Parijs op. Dit is niet bepaald een bezwaar. Je komt terecht in Schuler’ eigen kunstwerk, een album waarop hij op een poëtische manier schildert met geluid waardoor je als luisteraar terecht komt in een uniek universum..

Korrelige geluidstexturen, dreigende spanning en veel contrasterende effecten vormen samen met piano de ingrediënten van deze neoklassieke plaat. Als dit album daadwerkelijk een schilderij was geweest zou het een moderne compositie zijn waar minutieus nieuwe transparante laagjes over een oude meester zijn aangebracht .

Het meeste van het pianospel ,dat vooral ‘s nachts tot stand kwam, op Moon Is The Oldest TV is zeer zacht, subtiel en vol van nuance en emotie. Het album beweegt zich continue op het kruispunt van jazz, improvisatie, avant-garde en elektronica. Iets dat Luzius Schuler zelf ‘meditatief geluidsdesign’ noemt.

De inspiratie voor de titel van de plaat deed Luzius Schuler op tijdens het bezoek aan een expositie van het werk van Nam June Paik. Dit was een tentoonstelling over de maan. Hier stond ook een multi-monitor installatie van Nam June Paik genaamd: Moon Is The Oldest TV. Hij besloot de installatie uit 1965 als inspiratie en titel voor dit album te gebruiken. Deze Amerikaanse kunstenaar van Koreaanse afkomst wordt alom beschouwd als de uitvinder van de videokunst. Saillant detail is dat deze kunstenaar al ver voordat er kanalen als YouTube en andere social media waren, voorspelde dat ooit iedereen een eigen Tv-kanaal zou hebben.

Waar de maan staat voor de natuur, symboliseert de tv de huidige tijd waarin wij leven, vol van technologie en modernisme. Deze kritische filosofische noot geeft Schuler ons mee als ‘food for thought’. “Het is zeer interessant je te realiseren waar wij onze inspiratie en kennis vandaan halen en tevens ons tijd mee doden”, aldus de pianist uit Bern.  1. Tango Island
  2. The Schwoon
  3. Zamma
  4. Nocturno
  5. Akiperu
  6. Rolling
  7. Round Dance
  8. Gloss
  9. Laub