×

Recensie

Pop

19 augustus 2011

Lenny Kravitz

Black And White America

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Roadrunner

Black And White America Lenny Kravitz Pop 4 Lenny Kravitz – Black and White America Written in Music https://writteninmusic.com

Vier jaar na It Is Time For A Love Revolution is Lenny Kravitz weer terug aan het muziekfront met een lekkere funky plaat. Dat werd wel weer eens tijd!

Lenny Kravitz is de laatste tien jaar niet heel productief geweest. Na het stroperige album Lenny (2001) volgde het bijna nog saaiere Baptism (2004). Live bleef hij al die tijd prima te pruimen, alhoewel het kunstje bekend was (en bleef). In 2008 bleek Kravitz creatief de geest weer te hebben met het prima album It Is Time For A Love Revolution en nu heeft hij definitief zijn vorm weer gevonden. Black And White America is het funk-album dat Lenny zijn fans al sinds Baptism heeft beloofd en ja, het is vanaf de openingtonen van de titeltrack alsof je in een tijdmachine bent gestapt en een vette funkplaat uit de jaren ’70 op hebt staan. Net zoals zijn debuut ruim twee decennia geleden ook al zo’n prima retroplaat was. Maar her en der stokt de dampende funkmachine echter…

Black And White America is dan een album waar Kravitz met tussenpozen al een jaar of zeven aan heeft gewerkt en wat van Parijs tot op de Bahama’s werd opgenomen. Overal en nergens zocht Kravitz inspiratie door mee te jammen met lokale musici. Het resultaat is een retestrak en super opzwepend album waarbij het maar lastig stil zitten is op de funky grooves van nummers als het onderkoelde Superlove, het lekker overstuurde Come On Get It (met verslavend orgeltje er in) en het stuwende Life Ain’t Ever Been Better Than It Is Now. Maar Kravitz draait zijn hand ook niet om voor puike ballads (Dream) en hiphopinvloeden in Bongie Drop (met Jay-Z) en het zomerse (inclusief de onvermijdelijke fluitjes) Sunflower, met een bijdrage van rapper Drake. Ook lekker: de typische Kravitz rock van Rock Star City Life).

Opvallende buitenbeentjes zijn het aan David Bowie (ten tijde van Ashes To Ashes) refererende I Can’t Be Without You en de single Stand (You’re Gonna Run Again). Die laatste is om en of andere reden niet zo op zijn plaats op de cd en verre van representatief. Vreemd dat men die op single heeft uitgebracht, want daar bovenop is het ook een van de minst interessante nummers op de cd. Waarbij we meteen bij het (overigens maar kleine) manco van het album komen. Er staat te veel muziek op. Black And White America is een van de meest genietbare Lenny Kravitz cd’s in jaren, maar Lenny weet de bal niet alle zestien tracks hoog te houden. Just de zwakke broeders in de line-up (het saai voortkabbelende Liquid Jesus, het wat gemakzuchtige Everything, de al genoemde single Stand) trekken de overwegend ijzersterke andere tracks een beetje naar beneden. Creatief programmeren is dus in deze het advies en je houdt een erg fijn, funky album over.

Lenny Kravitz – Black And White America tracklist:

 1. Black And White America
 2. Come And Get It
 3. Into The Black
 4. Liquid Jesus
 5. Rock Star City Life
 6. Bongie Drop (featuring Jay-Z & DJ Military)
 7. Stand
 8. Super Love
 9. Everything
 10. I Can’t Be Without You
 11. Looking Back On Love
 12. Life Ain’t Ever Better Than It Is Now
 13. The Faith Of A Child
 14. Sunflower (featuring Drake)
 15. Dream
 16. Push


 1. Black And White America
 2. Come On Get It
 3. In The Black
 4. Liquid Jesus
 5. Rock Star City Life
 6. Boongie Drop
 7. Stand
 8. Superlove
 9. Everything
 10. I Can't Be Without You
 11. Looking Back On Love
 12. Life Ain't Ever Been Better Than It Is Now
 13. The Faith Of A Child
 14. Sunflower
 15. Dream
 16. Push