×

Recensie

Electronic

01 maart 2016

Junior Boys

Big Black Coat

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: City Slang

Big Black Coat Junior Boys Electronic 3.5 Junior Boys – Big Black Coat Written in Music https://writteninmusic.com

De laatste plaat van Junior Boys ligt alweer een flinke tijd achter ons. Het duo Jeremy Greenspan en Matthew Didemus, respectievelijk werkend vanuit Hamilton (Canada) en Berlijn, nam de tijd voor Big Black Coat en verhuisde en passant van label Domino naar City Slang. Voordat het nieuwe Junior Boys-album überhaupt gestalte kon krijgen werkte Greenspan samen met R&B/synthpop-zangeres Jessy Lanza, iets wat hem de gewenste inspiratie gaf voor deze vijfde plaat van Junior Boys.

Inspiratie is op een aantal tracks zeker te horen. Zoals gebruikelijk laat Junior Boys zich duidelijk beïnvloeden door Chicago house, moderne R&B en oude elektro en proto-house. Opener You Say That vormt een prettig wederhoren na vijf jaar: electropop vol zijsprongen, fijne percussieve details en die kenmerkende, wat gelikte vocalen. Als dan vervolgens de even warme als lekker doorpompende en vertrouwd klinkende single Over It langskomt is het feest compleet. Het zwaardere, licht industriële C’Mon Baby kent een instrumentaler karakter en is een welkome verrassing.

Halverwege de plaat laat Junior Boys het vervolgens een beetje lopen en kunnen de heren drie nummers lang niet echt overtuigen. Het duo opereert natuurlijk op het snijvlak van pop, clubhouse en techno en weet niet altijd de juiste draai te geven aan hun ideeën waardoor sommige tracks een beetje tussen wal en schip vallen. De producties van de heren klinken natuurlijk altijd smaakvol en dat zorgt ervoor dat er altijd wel wat te genieten valt. Ook hier.

Met de bijzonder geslaagde Bobby Caldwell-cover What You Won’t Do For Love – eerder ook minder verfrissend door 2Pac gebruikt – hervindt Junior Boys zich. Tijdens het laatste kwartier volgen dan nog de lekker Chicago house van And It’s Forever, de magere ballad Baby Don’t Hurt Me (ja, de titels laten soms echt te wensen over), het fragmentarische maar bij vlagen lekkere Love Is A Fire en de puike, rijk geschakeerde afsluiter Big Black Coat. Hier komt Kraftwerk even langs en weet Junior Boys met een fijne verzwaring en dito versnelling een prima finale te bewerkstelligen.

Junior Boys gaat, ondanks dat men ruim de tijd nam, met hun vijfde plaat niet over voorganger It’s All True heen. De goede tracks – en dat zijn er gelukkig meer dan een handvol – laten echter horen dat het duo nog steeds heel veel potentie heeft. Volgende keer dan maar met die definitieve klapper komen.

Junior Boys speelt op 2 maart in de Tolhuistuin, Amsterdam. Speciale gast is Jessy Lanza. 1. You Say That
 2. Over It
 3. C'Mon Baby
 4. Baby Give Up On It
 5. M & P
 6. No One's Business
 7. What You Won't Do For Love
 8. And It's Forever
 9. Baby Don't Hurt Me
 10. Love Is A Fire
 11. Big Black Coat