Recensie

06 december 2016

Jono Manson – The Slight

The light Vatiations

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Con Artisti Collective

The light Vatiations Jono Manson Roots 3.5 Jono Manson – The Slight Variations Written in Music https://writteninmusic.com

Jono Manson probeerde al op jonge leeftijd gitaarakkorden uit, als tiener speelde hij in de jaren zeventig in het clubcircuit en grote concertzalen als Madison Square Garden  van New York City en deelde het podium met Pete Seeger, Bo Diddley en Joan Osborne en talloze anderen. Als producer was  Manson betrokken actief in rock en folkscène maar hij werkte evengoed samen met Pakistaanse sufi-rockers. Tegenwoordig resideert Manson in Santa Fe, New  Mexico waar hij  de opvolger van Angels On The Other Side vastlegde in zijn Kitchen Sink Studio met de hulp van de ritmesectie van Brother’s Keeper waarin Manson recent mee optrekt, er passeert overigens een gelijknamig nummer  maar dat wordt door een andere, nog prominenter aanwezige ritmetandem ondersteund.

Daarnaast levert  Jason Crosby toetsenwerk en sporadisch viool aan, worden oude vrienden zoals gitarist Kevin Trainor gesignaleerd en Chris Barron van The Spindoctors als medecomponist bij twee tracks. Verder worden Caline Welles en Joe Flood, die eerder samenwerkten met Manson als co-auteur vermeld en bij twee tracks Chris Barron van The Spindoctors.

Het levert een  gevarieerd geheel op waarin diep  in zijn muzikale verleden delft en de verschillende stadia ruimschoots aan bod komen. Het begint met pure folk in de ouverture Trees die naadloos overloopt in het onstuimige, met Barron gecomponeerde, Rough and Rumble zo’n op klassiek leest geschoeide, met vertrouwde  Stones en Faces verwante riffs opgetrokken, stampenderocker.  I’m Ready is een met fraai melodieus gitaarwerk gelardeerd slijpertje. Met het dromerige Wildflower belanden we in een licht psychedelisch sfeertje waarbij Joe Flood betrokken is.

Even verderop krijgen we een interpretatie van Floods  So The Story Goes, een soulvolle countryballade. The Slight Variations huppelt op een funky backbeat met glansrol voor het rollende orgel. Onveranderlijk fraaie muziekjes in een gevarieerd en verfijnd rootsrock geheel.

Tracklisting The Slight Variations:

Ouverture:

1.Trees

First Movement

1. Rough And Tumble

2. I’m Ready

3. Wild Flower

4. The Sea Is The Same

5. Footprints On The Moon

Second Movement

6. The Slight Variations

7. What Would I Not Do?

8. Brother’s Keeper

9. So The Story Goes

10. When The Time Is Right

Epilogue

11. Little Bird Song