×

Recensie

Rock

06 november 2012

Jon Lord

Before I Forget

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: EMI

Before I Forget Jon Lord Rock 3 Jon Lord – Before I Forget Written in Music https://writteninmusic.com

Na het heengaan van de geniale organist en componist eerder dit jaar was het aftellen tot de heruitgaven van zijn solowerk zouden opduiken. Before I Forget uit 1982 is het eerste album dat opnieuw onder de aandacht van het publiek wordt gebracht. Achter het ludieke, zelfs grappige hoesontwerp gaat een album schuil waarop klassieke muziek op fraaie wijze wordt gecombineerd met melodieuze hardrock. Vooral het acht minuten lange Bach On This is een schoolvoorbeeld van symfonische rock op basis van een arrangement (Tocatta & Fugue) van Johann Sebastian Bach.

Voor de opname van dit album was Lord jarenlang bandlid van Whitesnake, maar van de bluesrock en boogie-woogie hardrock van die band is met uitzondering van het openingsnummer Chance On A Feeling weinig terug te horen op dit album.  Al vanaf het tweede nummer Tender Babes overheersen de barok- en popinvloeden en wordt de luisteraar getrakteerd op frivole melodieën voorzien van een rockende ritmesectie. Verwacht dus geen knetterende riffs zoals je die op Deep Purple albums aantreft, maar toegankelijke en zelfs lichtvoetige composities die incidenteel een vergelijking met Richard Clayderman kunnen doorstaan. Lord speelt een prominente rol op zijn orgel, maar gaat zich nergens te buiten aan excessieve solo’s. Lord weet meer dan eens te verrassen met melancholische, introverte pianostukken zoals op het titelnummer en Burntwood waarop hij een andere kant van zichzelf laat zien dan op zijn klassieke albums of bij Deep Purple en Whitesnake. Liedjes als Say It’s All Right en Where Are You kunnen zelfs als popmuziek worden geclassificeerd. Een keur van muzikanten werkte aan dit album mee zoals bassist Neil Murray (ex Whitesnake) die ook het begeleidend verhaaltje in het boekje voor zijn rekening nam, drummers Ian Paice en Cozy Powell, gitaristen Mick Ralphs en Bernie Marsden en zangers Sam Brown, Tony Ashton en Vicky Brown.

Before I Forget is een prettige luisterervaring die echter op geen enkele wijze representatief is voor Lord’s solowerk dat piekte op albums als Sarabande, Pictured Within en Beyond The Notes. We blijven hopen op een heruitgave van het geniale Sarabande.

Tracklisting Before I Forget

1. Chance On a Feeling
2. Tender Babes
3. Hollywood Rock and Roll
4. Bach Onto This
5. Before I Forget
6. Say It’s All Right
7. Burntwood
8. Where Are You?
9. Going Home
10. Ravel’s Pavane (Album Outtake )
11. Bach Onto This (7″ Single Edit ) 1. Chance On a Feeling (2012 - Remaster)
 2. Tender Babes (2012 - Remaster)
 3. Hollywood Rock And Roll (2012 - Remaster)
 4. Bach Onto This (2012 - Remaster)
 5. Before I Forget (2012 - Remaster)
 6. Say It's All Right (2012 - Remaster)
 7. Burntwood (2012 - Remaster)
 8. Where Are You? (2012 - Remaster)
 9. Going Home (2012 - Remaster)
 10. Ravel's Pavane (Album Outtake) (2012 - Remaster)
 11. Bach Onto This (7" Single Edit) (2012 - Remaster)