×

Recensie

Rock

30 januari 2015

John Coffey

The Great News

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: V2 Records

The Great News John Coffey Rock 4 John Coffey – The Great News Written in Music https://writteninmusic.com

John Coffey: de maniakale punkrockers die menig festivaltent en poppodium in de Benelux op zijn grondvesten deed schudden na het uitkomen van tweede langspeler Bright Companions in 2012 (in 2009 verscheen debuut Vanity, toen nog met een andere zanger en gitarist), heeft nu The Great News: de derde plaat. Opgenomen met Matt Goldman, de producer achter onder meer The Chariot en Underoath, uit op V2, na een switch met Redfield Records en Suburban.

Het was spannend, want na doorbraakplaat Bright Companions moet het bepaald niet makkelijk zijn geweest een minstens zo goed product af te leveren. Maar The Great News blijkt héél goed nieuws. Er staan namelijk louter goede tracks op. Wat zeggen we, goed? We bedoelen geweldig. The Great News is rauw, wreed, enorm catchy en vooral humeuropbeurend. Opvallend aan de plaat is dat er qua gitaarstructuren en dynamiek (nog) dieper wordt gegraven dan op Bright Companions. Dat zal ervoor zorgen dat de plaat meerdere luisterbeurten behoeft dan zijn voorganger alvorens het kwartje valt. Is dat eenmaal het geval, ga je zeer van de nieuwste telg van het kwintet houden.

Opener Eagle Chasing Flies brengt meteen goed de beuk erin met drums die niet zouden misklinken onder een marcherend leger en single Broke Neck is gewoon een hit en zal straks live ongetwijfeld uitgroeien tot een publieksfavoriet. Son is een echt pareltje en Jean Trompette vormt een zeer welkom rustmoment en een passende intro op Heart Of A Traitor, de huidige single. Redrum, All Horses, Relief; het brengt allemaal een grote glimlach op ons gezicht en onze vuisten in de lucht.

We worden weer alom getrakteerd op prettige meezingrefreinen en gang vocals, misschien wel de gouden ingrediënten in de muziek van John Coffey, naast de vuige vocalen van David Achter De Molen uiteraard. Mooi is dat hij op dit album naast ons ‘in de bek schreeuwt’ ook veel ‘normaal’ zingt. Neem de coupletten in The Sinking Ship, J.T. Davis (It Was A Pleasure Meeting You) of Relief: Achter De Molen heeft een prachtstem en die laat hij terecht horen.

De (overigens zeer aangename) grote verrassing is afsluiter It’s Beginning To Change. Een ingetogen broeierig nummer met heuse Pink Floyd(!) allure en een glansrol voor gitarist Christoffer van Teijlingen, die met zijn warme stem de luiste raar in slaap sust. De onverwachte stijlbreuk ligt de rockers onverwacht goed en in combinatie met de songtitel vragen we ons af: hoe gaat album numero vier klinken?

Zover is het nu nog niet. The Great News is net uit en een great livejaar staat de mannen te wachten. Met als startpunt enkele releaseshows in februari. In maart tourt de band vooral door Duitsland om vanaf april weer terug te keren naar het thuisland voor meer shows.

Livedata:

 • Vrijdag 20 februari: Melkweg, Amsterdam (met Kendolls)
 • Zaterdag 21 februari: Underground, Keulen (DE) (met Kendols)
 • Donderdag 26 februari: AB, Brussel (BE) (met The Minutes)
 • Vrijdag 27 februari: 013, Tilburg (met The Minutes)
 • Zaterdag 28 februari, Scumbash festival, Rotterdam
 • Vrijdag 3 april: Muziekgieterij, Maastricht (met Wallace Vanborn)
 • Zaterdag 4 april: Paaspop, Schijndel
 • Vrijdag 10 april: De Spot, Middelburg (met Magnetic Spaceman)
 • Zaterdag 11 april: Metropool, Hengelo (met Magnetic Spaceman)
 • Donderdag 16 april: De Victorie, Alkmaar (met The Miseries, Cheap Thrills)
 • Vrijdag 17 april: Asteriks, Leeuwarden (met Magnetic Spaceman)
 • Zaterdag 18 april, Bibelot, Dordrecht (met Magnetic Spaceman)
 • Donderdag 23 april: Hedon, Zwolle (met Magnetic Spaceman)
 • Zondag 26 april: Oranjepop, Nijmegen
 • Donderdag 14 mei: Dauwpop, Hellendoorn
 • Vrijdag 24 juli: Zwarte Cross, Lichtenvoorde
 • Vrijdag 31 juli: Dicky Woodstock Popfestival, Steenwijkerwold

Bestellen bij Sounds Downloaden bij iTunes (€9,99)


 1. Eagle Chasing Flies
 2. Broke Neck
 3. Son
 4. Redrum
 5. Echo
 6. The Sinking Ship
 7. Jean Trompette
 8. Heart Of A Traitor
 9. All Horses
 10. J.T. Davis (It Was A Pleasure Meeting You)
 11. Relief
 12. It’s Beginning To Change