×

Recensie

Pop

05 december 2021

John Aulabaugh

Sweet As You

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Sweet As You John Aulabaugh Pop 3.5 John Aulabaugh – Sweet As You Written in Music https://writteninmusic.com

In de opengeklapte hoes van de digipack schuilt een getekend  tafereel van opnamesessies, een kolkende waterstroom overspoelt de studio maar de vier muzikanten musiceren onverstoorbaar verder. Het lijkt een metafoor voor de ingrijpende gebeurtenissen waarmee John Aulabaugh de afgelopen jaren meer geconfronteerd werd. Op zoek naar betere levensomstandigheden verhuisde de singer-songwriter vanuit Colorado terug naar zijn oorspronkelijke thuishaven in Champaign Illinnois. Geplaagd door aanslepende rug problemen en een vergevorderd stadium van artrose in zijn handen zette hij door om de songs die hij gecomponeerd had te verzamelen op een vierde langspeler. De opnamesessies hadden een therapeutische uitwerking voor de muzikant die zich door een psychische en fysieke lijdensweg worstelde.

‘’In my life I’ve abandoned my friends, I’ve crossed the lines I tought I’ve never bend’’ bekent Aulabaugh op rauwe gitaarriffs die gecombineerd worden met verstilde piano-intermezzo’s in het openingsnummer, het psychedelisch getinte Sanity,  dat onmiskenbaar Beatliaanse trekjes vertoont. Die kleuren eveneens A Reason het zich op strakke ritmiek ontrollende garagerocker  ademt een alomtegenwoordige neerslachtigheid uit die treffend omkaderd wordt door de geïnspireerde orkestratie.

Jason Roberts, voordien bij Daniel Johnston en Norah Jones gesignaleerd, is als multi-instrumentalist betrokken en verzorgt de productie van drie songs. Het met een behoorlijke snuif psychedelica gelardeerde Ghost Of Sympathy, het aan de langdurige ziekte periode en de gedwongen isolatie tijdens de pandemie herinnerende Immobile en de dromerige, melodieuze pianoballade Clementine, een ode aan Elliott Smith. De betreurde songsmid nam ooit een gelijknamig nummer op maar dit is evenals de overige stuff eigenhandig door Aulabaugh gecomponeerd en rond persoonlijke ervaringen opgebouwd.

Dat resulteert in songs als Try Love waarin een gloedvol dameskoortje opduikt en Childhood’s End  waarin John Aulabaugh nog verder teruggaat in het verleden. Sweet As You  is de fraaie afsluiter van een opmerkelijk, rijk geschakeerd werkstuk dat meerdere luisterbeurten vereist.  1. Sanity
  2. A Reason
  3. Ghost Of Sympathy
  4. Clementine
  5. Feels So Right
  6. Try Love
  7. Abilene
  8. Childhood's End
  9. Immobile
  10. Sweet As You