×

Recensie

Rock

22 maart 2010

Jimi Hendrix

Valleys of Neptune

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Sony Music

Valleys of Neptune Jimi Hendrix Rock 3.5 Jimi Hendrix – Valleys Of Neptune Written in Music https://writteninmusic.com

Naast de heruitgave van de drie originele Hendrix albums en First Rays Of The New Rising Sun onder de noemer The Authorised Hendrix Family Edition verscheen onlangs ook een ‘nieuwe’ cd van het linkshandige gitaargenie dat veertig jaar geleden overleed.  “Een volledig nieuw Jimi Hendrix album met niet eerder uitgebracht materiaal” koppen de advertenties voor Valleys Of Neptune. De verstokte Hendrix fans kennen vermoedelijk alle nummers allang van de vele bootlegs die de voorbije decennia verschenen.

De superieure geluidskwaliteit van Valleys Of Neptune maakt aanschaf echter wel de moeite waard want Hendrix’ producer annex geluidstechnicus Eddie Kramer heeft de opnamen grondig afgestoft. De alternatieve versies van Red House, Stone Free en Fire zijn interessant, maar wat het album echt de moeite waard maakt zijn Hear My Train A Comin’, Sunshine Of Your Love (Cream cover) en Bleeding Heart (Elmore James cover). De relatief onbekende nummers Crying Blue Rain en Lullaby For The Summer zijn niet onaardig, maar klinken eerder als aanzet tot een nummer dan als uitgewerkte compositie. Toevoeging van een nummer als Pali Gap (eerder verschenen op Voodoo Soup) was beter geweest.

Dat Hendrix nog steeds nog populair is blijkt wel uit de hoge notering in de Billboard lijst in de VS: een vierde positie in de eerste week. Wie schrijft die blijft, maar ook wie goed speelt beklijft. 1. Stone Free
 2. Valleys of Neptune
 3. Bleeding Heart
 4. Hear My Train A Comin'
 5. Mr. Bad Luck
 6. Sunshine Of Your Love
 7. Lover Man
 8. Ships Passing Through The Night
 9. Fire
 10. Red House
 11. Lullaby For The Summer
 12. Crying Blue Rain