×

Recensie

Roots

10 augustus 2019

Jesse Dayton – Mixtape Vol.

Mixtape Vol.1

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blu Elan

Mixtape Vol.1 Jesse Dayton Roots 3.5 Jesse Dayton – Mixtape Vol. 1 Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim dertig jaar timmert de uit Beaumont afkomstige gitarist en singer songwriter Jesse Dayton aan de weg. De Texaan snoof gretig honky tonk en bluesinvloeden op, was als gitarist in rockabilly formaties actief en werd bovendien  in het punkrockcircuit van L A gesignaleerd. Dayton assimileert die gevarieerde invloeden in zijn songs die sinds het uit ’95 daterende Raisin’ Cain op  11 langspelers terug te vinden zijn. Begin dit jaar was er nog On Fire In Nashville, een stomende concertregistratie.  Het eerste gedeelte van Mixtape illustreert Dayton’s eclectische muzikale smaak. De vaste ritmetandem  Chris Roades/ Kevin Charney werd uitgebreid met enkele gasten Matt Hubbard zorgt voor harmonica en toetsenwerk terwijln Nathan Fleming de pedalsteel bepotelt. Met dat muzikale gezelschap bladert Dayton in het songbook van zijn persoonlijke favorieten.

De selectie begint verrassend met Jackson Browne’s Redneck Friend, een vertrouwd thema voor Dayton die oorspronkelijk even het explicietere Rednecks van Randy Newman overwoog, rollende piano ondersteunen de rockende riffs. Dayton coverde eerder succesvol Are You Ready For The Country van Neil Young. Aan het origineel van Harvest valt evenmin iets te verbeteren, de accurate  combinatie van pedalsteel en piano met de warme bariton werkt wonderwel. Dit herkenbare luikje van singer-songwriters wordt met een fraaie uitvoering van If You Could Read My Mind afgesloten.

De voorliefde voor de punkrock periode en The Clash wordt in een twangende bewerking van Bankrobber geventileerd. Via The Clash ontdekte Dayton de pubrock en hij zag Wilko Johnson nog aan het werk op het podium, het is dus niet verwonderlijk dat het hypnotische She Does It Right van Dr. Feelgood hier passeert.

De ritmesectie doet puik werk en ondersteund cajun fiddle en Telecaster in ZZ Top She’s A Heartbreaker waarin Dayton’s thuishaven vermeld wordt. AC/DC werd al vaker gecoverd, het hoefde niet echt maarde aan Bon Scott opgedragen interpretatie leunt  deels op de ritmiek van Slim Harpo’s boogie blues. Opmerkelijk is het van The Cars geleende Just What I Needed dat hier in een authentieke George Jones’ honky tonker wordt omgesmeed .

Ter afsluiting  wordt Springsteens desolate State Trooper in een naar de Cramps refererende pychobilly  bewerking opgevoerd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

https://writteninmusic.com/roots/jesse-dayton-on-fire-in-nashville/  1. Redneck Friend
  2. Harvest
  3. If You Could Read My Mind
  4. Bankrobber
  5. She's A Heartbreaker
  6. Country Comfort
  7. She Does It Right
  8. Whole Lotta Rosie
  9. Just What I Needed
  10. State Trooper