×

Recensie

Roots

01 december 2015

Jeremy Pinnell –

OH / KY

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Sofaburn Records

OH / KY Jeremy Pinnell Roots 4 Jeremy Pinnell – Oh/Ky Written in Music https://writteninmusic.com

Jeremy Pinnell groeit op in het Noordelijk gedeelte van Kentucky. Tot zijn achttiende blijft zijn ambitie beperkt tot zingen in de plaatselijke kerk en de gitaarakkoorden die hij van zijn vader leert zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Dat lukt moeiteloos en de jongeman laat het geborgen leven in de familie achter zich en gaat op zoek  naar avontuur in de muziekwereld. Onderweg wordt hij geconfronteerd met de verlokkingen van een onbekende, boze wereld. Het harde leven in het rodeocircus, de ogenschijnlijke romantiek van groezelige kroegen met dure vrouwen en promilagesl  goedkope drank. Pinnell beschrijft de onweerstaanbare lokroep van die verraderlijke oorden en de ongenadige kater achteraf. “I’ve been loved loose women but they never love me”. Het leven van de outlaw wordt hier bezongen maar zonder in een verheerlijking van die rusteloze levensstijl te vervallen.

Songs vol zelfbeklag maar ook diepe, oprechte spijt en dan wil de eenzame zondaar wel eens de hulp van De Heer inroepen. Het zijn niet altijd even aangename ervaringen rechtstreeks uit Pinnells leven van  de afgelopen achttien jaar  gegrepen die hier passeren en verwerkt in een vrij traditioneel muzikaal stramien van smartelijke country. De pedalsteel voert constant het hoge woord naast klaaglijke, haast snikkende beklijvende zang. In nauwelijks drie dagen werd alles ingeblikt in een studio in Covington, Kentucky met hulp van The  55’s een plaatselijk, oerdegelijke honky tonk combo.

De tijd kan niet teruggedraaid worden en fouten uit het verleden niet meer rechtgezet. De countrymuziek biedt geen echte uitweg maar wel even troost voor Pinnell en talloze lotgenoten. “You Iive the life I ‘d lived, you’d know the way country sounds”, kreunt Jeremy. Het klinkt duivels goed en bovenal doodeerlijk: “I’ve loved the needle some and the needle loves me”. Op de authentieke countrystuff  die we hier voorgeschoteld krijgen is het adjectief ‘poor white man’s blues’ meer dan ooit van toepassing.

Tracklisting Oh/Ky:

  1. The Way Country Sounds
  2. Rodeo
  3. Loose Women
  4. Big Bright World
  5. Sleep World
  6. Light Me Up
  7. Outlaw Life
  8. Them Days And Nights
  9. Cold Cold Wind
  10. Angel Of Mine