×

Recensie

Roots

13 november 2018

JD McPherson – A Christmas Album By

Socks!

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Socks! JD McPherson Roots 4 JD McPherson – Socks! A Christmas Album By JDMcPherson Written in Music https://writteninmusic.com

Nauwelijks een jaar geleden kwam JD McPherson nog bijzonder overtuigend uit de hoek met Undivided Heart & Soul. De opvolger van de derde langspeler van de uit Oklahoma afkomstige  zanger wordt weliswaar als kerstplaat voorgesteld maar onder de minder gebruikelijke titel huist een portie onversneden brok rockabilly en naar de jaren vijftig lonkende R&B en swingende jump die sterk aanleunt bij het debuut North Side Gal. Geen jingle bells standaards te bespeuren op Socks!, het zijn uitsluitend al dan niet met hulp van anderen tot stand gekomen originals van McPherson. Ter muzikale en productionele ondersteuning zijn oude vrienden, bassist Jimmy Sutton, pianist Ray Jacildo, saxman Doug Corcoran en Jason Smay aan de drumkit weerom van de partij.

JD geeft zijn bandleden de volledige ruimte en ze zijn bovendien beurtelings als co-auteur actief. Na het door diep brommende twang ondersteunde Bad Kids komt de schallende sax van Corcoran op het voorplan in Hey Skinny Santa!, een onweerstaanbare meestamper die lijkt weggelopen uit het repertoire van Louis Jordan. Die sax stuurt ook Every Single Christmas aan, energiek huppelende oldschool R&B  die Nicole Atkins als co-auteur vermeld. Ugly Sweater Blues komt angstcvallig dicht in de buurt van zo’n smartelijke kerstmis zwalper maar de charmante, ontwapende Hawaiisound maakt veel goed.

De titeltrack schetst het gevoel van zo’n ‘Bad Kid’ (zie de cover) dat zijn pakje opent en misnoegd zijn ontgoocheling ventileert op de tonen van het orgeltje. Die orgelman zet met twinkelende vibrafoontonen het door zwoele doo wop van The Giardinaires ondersteunde Holly, Carol, Candy & Joy op de swingende sporen terwijl de ritmische stomper Santa’s Got A Mean Machine met de drumsticks in de aanslag tot stand kwam. Ronduit schitterend is Claus vs Claus, een onderkoeld duet met Lucie Silvas. “What’s that sound” horen we JD zingen op door zwijmelende orgelflarden ondersteunde boogietonen van de piano.

Persoonlijk ben ik niet echt een voorstander van die geforceerde kersttoestanden. Socks! komt vroegtijdig maar met de verlengde houdbaarheidsdatum van dit bijzondere muzikaal kerstpakketje is het (voor) en nagenieten als die versierde groene boompjes al lang verdwenen zijn.  1. All The Gifts I Need
  2. Bad Kid
  3. Hey Skinny Santa!
  4. Socks
  5. Every Single Christmas
  6. Ugly Sweater Blues
  7. Holly, Carol, Candy & Joy
  8. Santa's Got A Mean Machine
  9. What's That Sound?
  10. Claus Vs. Claus