×

Recensie

Roots

02 september 2015

James Leg

Below The Belt

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Alive Natural Sound

Below The Belt James Leg Roots 3.5 James Leg – Below The Belt Written in Music https://writteninmusic.com

Geen gitaar op de voorgrond maar het hypnotische spel op de Hammond en Fender Rhodes van James Leg Rhodes (John Wesley Myers). De meedogenloze opener Dirty South steunt op een aanstekelijk donderende oerriff die we eerder in We’re an American Band van Grand Funk Railroad aantroffen. Rhodes voordien actief bij The Black Diamond Heavies is dan ook een op en top American guy, groeit op als zoon van een Texaanse prediker en komt uiteraard in de kerk van papa terecht. De lokroep van de duivelse rock’n &roll blijkt sterker evenals de bijhorende alcohol en drugs, een verscheurende keuze tussen goed en kwaad die zich reflecteert in tomeloze podiumverrichtingen.

De grommende, rochelende zang in Casa De Fuego toont een identieke maniakale bezetenheid die de betreurde Captain Beefheart ten toon spreidde en die benadering maakt ook van het door een ontspoorde harmonica aangedreven gospelklassieker van Sister Rosetta Tharpe Up Above My Head een belevenis. Met de flitsende boogiepiano en het thema van Drink It Away komt James even in de buurt van Jerry Lee.

Het melodieuze instrumentale tussenstuk van October 3RD is een fraai puzzelstuk tussen Hammond en Fender Rhodes en vormt even een aangenaam intermezzo. Het door strakke staccato ritmiek aangedreven Can’t Stop Thinkin’ About It van de Dirt Bombs wordt een passend Detroit jasje aangemeten door producer Jim Diamond. De vunzige slidegitaar is die van Frederick Joe Evans IV van Left Lane Cruiser waarmee James eerder samenwerkte op Painkillers.  Deze track is eerder een welgemikte uppercut dan een slag onder de gordel. Het lijkt een wat vreemde keuze A Forest van The Cure maar deze versie met galmende grafstem op  orgelstem mist zijn uitwerking niet.

De verrassing zit in de staart, er wordt niet voor een evidente, bulderende ontknoping gekozen maar voor een onvervalste soulballade. In What More houdt Leg de nicotinerochel even in en gaat met zijn gruizelige stembanden uitgebreid in dialoog met een koortje hitsige soulsista’s en de slepende bluesgitaar van Dwight Dyer. Een ontroerende apotheose. In het najaar komt de duivelse preacherman naar Europa en in oktober zijn enkele concerten in Nederland gepland.

Tracklistning Below The Belt:

 1. Dirty South
 2. Casa De Fuego
 3. Up Above My Head
 4. Drink It Away
 5. October 3RD
 6. Glass Jaw
 7. Can’t Stop Thinkin’ About It
 8. A Forest
 9. Disappearing
 10. What More


 1. Dirty South
 2. Casa De Fuego
 3. Up Above My Head
 4. Drink It Away
 5. October 3rd
 6. Glass Jaw
 7. Can't Stop Thinkin' About It
 8. A Forest
 9. Disappearing
 10. What More