×

Recensie

Roots

25 juli 2023

James J Turner

Future Meets The Past

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Touch The Moon

Future Meets The Past James J Turner Roots 3.5 James J Turner – Future Meets The Past Written in Music https://writteninmusic.com

“Future meets the past”, wordt ons toevertrouwd in de gelijknamige titelsong. James J Turner is een uit Liverpool afkomstige troubadour die naast zijn muzikale activiteiten verbonden met OBOD (Order of Bards, Ovates, Druids,een organisatie met diepe betrokkenheid bij de natuur en engagement voor milieu behoud. Een filosofie die door klinkt in de muziek, een akoestische organische benadering, Turner ondersteunt zijn expressieve zang met zijn Martin D28 en mandoline. Evenals op de voorganger Spirit, Soul And A Handful Of Mud zijn de vioolpartijen van Amy Chalmers alomtegenwoordig. Samen met twee andere violisten en een cellospeler bepalen zij de sound die met ondersteuning van een bij momenten stevig uithalende ritmesectie in een wervelende dynamiek resulteert.

Thematisch is de nieuwe langspeler opgebouwd rond het thema van de druïde die met zijn gezangen de luisteraars naast de natuur probeert te verbinden met de culturele waarden en historiek uit het verleden. Daarbij wordt weerom de Shruti box gehanteerd, dat instrument uit India zorgt met lang aangehouden tonen voor markante accenten in energieke folkrock.

Vanaf de titelsong, een apocalyptisch epos, neemt James J Turner de luisteraar mee in spiritueel getinte muziekjes, assertieve zangpartijen en sterke instrumentatie, her klinkt geenszins vrijblijvend. Tussen de bijtend rock van Kalahari en Real Change vormt een bezwerend Cycles Of Life even een adempauze.

Na Breaking Of The Ties, een sneer naar de rampzalige gevolgen van de genadeloze industrialisatie van de landbouw en het akoestische Same Old Story gaat het terug in de richting van meer rockende folk met Heaven ’s Inside You, Move Up To The Light en Universe. Passages die afgewisseld worden met fraai ingekleurde folk zoals de afsluiter To The Wild maar onveranderlijk het gepassioneerde engagement van Turner uitdragen. 1. Future Meets The Past
 2. Kalahari Rain
 3. Cycle Of Life
 4. Real Change
 5. Breaking Of The Ties
 6. Heaven's Inside You
 7. Same Old Story
 8. Hey Brother
 9. Move Up to The Light
 10. Universe
 11. We Won't Live Under Fear
 12. To The Wild