×

Recensie

Jazz

06 april 2018

Jakob Bro

Returnings

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

Returnings Jakob Bro Jazz 4.5 Jakob Bro – Returnings Written in Music https://writteninmusic.com

Onze Deense held Jakob Bro heeft voor zijn nieuwe album Returnings met het aantrekken van trompettist/flugelhornspeler Palle Mikkelborg in zijn band een gouden vondst gedaan. Returnings behoort, mede door zijn inbreng, tot de mooiste jazzalbums die je dit jaar gaat horen.

Jakob Bro blijft fijn verrassen. Returnings is echt een ander album dan voorganger Streams van 2 jaar terug. En dat heeft dus niet te maken met de verandering van drummers; Joey Baron (waar Bro de laatste jaren zoveel live mee speelde en ook albums mee opnam) voor good-old Jon Christensen. De mannen zijn namelijk allebei van uitzonderlijke klasse. De toevoeging van Bro’s landgenoot Mikkelborg maakt op Returnings het verschil.

Het doorgaans zo atmosferische, mooi afwachtende, gitaarspel van Bro krijgt door Mikkelborg iets nog daadkrachtigers, zonder die mystieke sfeer te ontwrichten. Bro blijft de meester van het ruimte geven, die daarmee een bijna minimalistische sfeer met zijn gitaarspel oproept en Mikkelborg sluit daar moeiteloos op aan. Luister maar naar de albumopener en Oktober en je snapt wat ik bedoel. Je hoort gelijk ook die grote melodische gave van Mikkelborg. Strands sluit daar in prachtig samenspel naadloos op aan.

Naarmate het album vordert hoor je de muzikanten nieuwe muziek uitproberen. Luister toch eens naar het briljante View, halverwege het album. Geschreven door Mikkelborg die exact snapt hoe de muzikale sfeer met Bro aanvoelt en daar zijn eigen geweldige spel op aan doet sluiten. En met een in bloedvorm stekende Bro en een intrigerende Morgan, die met zijn bas spannende nieuwe wegen vindt, is dat een adembenemende exercitie. Hoe mooi is ook het fraai melodische spel van de twee in Lyskaster trouwens. En hoe hemels klinkt ook Bro in Hamsun. Een compositie om nooit genoeg van te krijgen.

Samen met Mikkelborg schreef Bro ook de lekker weerbarstige titeltrack. Waarop Bro zijn gitaar even lekker door de blender trekt en Mikkelberg daar fascinerend op aansluit. Donkere klanken atmosferisch vastgelegd. Met het ingetogen Youth sluit het album dan weer prachtig af. Ook hier weer die ideale wisselwerking tussen Bro en Mikkelborg. De mannen spelen beide met zoveel warmte en rust in hun spel dat de muziek als een warme deken doet voelen.

Met Returnings heeft Jakob Bro, met belangrijke hulp van Mikkelborg, weer een prachtige, nieuwe episode aan zijn onderhand rijke oeuvre toegevoegd. Een album dat al net zo gekoesterd zal gaan worden als zijn voorgangers.  1. Oktober
  2. Strands
  3. Song For Nicolai
  4. View
  5. Lyskaster
  6. Hamsun
  7. Returnings
  8. Youth