×

Recensie

Roots

06 juni 2019

Jake Xerxes Fussel

Out of Sight

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Paradise of Bachelors

Out of Sight Jake Xerxes Fussel Roots 4 Jake Xerxes Fussel – Out of Sight Written in Music https://writteninmusic.com

`is joined fort the first time by a full band`, zo zegt platenlabel Paradise of Bachelors over Jake Xerxes Fussel zijn nieuwe album Out of Sight. Nou ja, stiekem is er niet veel veranderd: Nathan Bowles (drums), Nathan Golub (pedal steel) en Carey Toll (bas) kwamen we ook al tegen op zijn vorige album. Een groepje muzikanten dat gewend is met elkaar te spelen, ook bij releases van bijvoorbeeld Michael Chapman. Versterking voor het gezelschap zijn James Anthony Wallace (piano, orgel) en Libby Rodenbough (viool, achtergrondzang). Die viool is dominant aanwezig in het Ierse walsje Michael was Hearty, een traditional waarvan de roots al uit 1900 komen. Een ludiek lied over liefdesproblemen. Zo heeft elke muzikant wel zijn momentje om te schijnen: dominante bas en piano in het jazzy scheepswerkerslied Oh Captain en veel drums en pedal steel in countryballad The Rainbow Willow. Het is natuurlijk weer een album geworden dat vol staat met (public domain) traditionals, gestoken in een folk/country/blues jasje.

 

Soms resulteert dat er in dat Fussel zijn eigen muzikaal talent teveel onderdeel wordt van het grote geheel. Zo zijn de zo kenmerkende fingerpicking kwaliteiten minder dominant aanwezig. Gelukkig staan ze wel prominent vooraan bij de twee instrumentale tracks Three Ravens en 16-20, waar vooral pedal steel en viool smaakvol assisteren. Zo is de muzikale invulling meestal wel smaakvol en warm klinkend. Met inderdaad het grote verschil dat ze minder in dienst spelen van Fussel en nu meer een hecht bandgeluid neerzetten. Het is even wennen en soms klinkt het ook net iets te cheesy, zoals in Pete Seeger cover Winnsboro Cotton Mill Blues, maar dat is slechts een negatieve uitschieter naar beneden. Gelukkig is daar altijd nog de vertrouwde stem van Fussel, die overal bovenuit toornt, met zijn enigszins vlakke, maar toch duidelijke en warme stem.

Zoals gezegd veranderde er niet veel. Het vollere bandgeluid heeft meer warmte in de totale sfeer toegelaten. De minder minimale aanpakt maakt dat het ook iets moderner klinkt, meer van deze tijd. Zo laten Fussel en zijn band hier nog steeds stokoude folk/country/blues traditionals horen, maar kun je Out Of Sight niet meer zonder pardon wegzetten naast Pete Seeger of Woody Guthrie. Daar klinkt dit album te vol, warm en voral modern voor. Moderner dan zijn vorige albums, dus wat dat betreft toch een kleine verandering? Gelukkig verandert er niks aan de kwaliteit, die is nog steeds hoog!  1. The River St. Johns
  2. Michael Was Hearty
  3. Oh Captain
  4. Three Ravens
  5. Jubilee
  6. Winnsboro Cotton Mill Blues
  7. The Rainbow Willow
  8. 16–20
  9. Drinking Of The Wine