×

Recensie

Jazz

28 april 2014

Ibrahim Maalouf

OST Yves Saint Laurent

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Wagram

OST Yves Saint Laurent Ibrahim Maalouf Jazz 4 Ibrahim Maalouf – OST Yves Saint Laurent Written in Music https://writteninmusic.com

De Franse film over het leven van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent draait momenteel met succes in de Nederlandse bioscopen. Trompettist Ibrahim Maalouf schreef het merendeel van de composities voor de opvallend smaakvolle soundtrack.

Dat de Frans-Libanese trompettist Maalouf een waar fenomeen is werd afgelopen twee jaar al flink duidelijk. Zijn meesterlijke album Wind (2012), wat eigenlijk de soundtrack was voor de zwijgende film La Proie du Vent, en het daarop volgende Illusions (2013) werden grote verkoopsuccessen en ook zijn concerten, in de zalen en op de festivals waren daarna steevast uitverkocht.

Met de soundtrack van Yves Saint Laurent heeft Maalouf een flink aantal mooie composities aan zijn oeuvre toegevoegd. De smaakvolle sound, dan weer in kwartetvorm dan weer opgesierd met strijkers sluiten naadloos aan op de beelden van de film maar laten zich ook los gesneden van de film prima beluisteren. Zijn kwarttoon-trompet speelt daarin deze keer verrassend weinig de hoofdrol maar het is juist de componeer- en arrangeerkracht die Maalouf hier uitstekend laat horen.

De composities van Maalouf worden, net als in de film, doorsneden met songs van Brisa Roché, Chromatics, The Emotions, The Chamber Brothers (het flink psychedelische Time Has Come Today), We the People, The Bossmen en Patrick Watson (het prachtige Lighthouse). Het maakt de sfeervolle soundtrack nog aantrekkelijker. 1. Oran
 2. For One Moment
 3. Paris
 4. Défilé Christian Dior
 5. Staying In
 6. Les quais
 7. Visite de l'appartement
 8. Paris Match
 9. Défilé 1962
 10. Pierre et Victoire
 11. Sous les ponts
 12. Time Has Come Today
 13. Lighthouse
 14. On the Road
 15. Looking for Love
 16. Blind Alley
 17. La Traviata, Act I: "Libiam ne' lieti calici" (Alfredo, Chorus, Violetta)
 18. Tosca, Act II: "Vissi d'arte"
 19. Function Underground
 20. Pierre et Yves
 21. Backstage défilé 1976
 22. La Wally, Act I: "Ebben?... Ne Andrò Lontana"
 23. Générique fin "My Name"
 24. Générique fin Paris Match Version