×

Recensie

Roots

27 maart 2022

Ian Noe

River Fools & Mountain Saints

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lock 13 Records

River Fools & Mountain Saints Ian Noe Roots 4.5 Ian Noe – River Fools & Mountain Saints Written in Music https://writteninmusic.com

In 2007 wordt Ian Noe laureaat van het Appalachian concours in Hazard Kentucky met de bekroonde song Don’t Let The Morning Bring Ya Down. Off This Mountain Top komt zeven jaar later uit en dat epeetje leidt naar een eerste  volwaardig werkstuk. Between The Country komt onder hoede  van producer Dave Cobb tot stand, die onvolprezen studioman tilt het songwerk met fraai gitaarwerk op.

In een warme analoge productie van Andrija Tockic, die samenwerkte met Margo Price en Alabama Shakes, wordt in The Bomb Shelter Studio in Nashville die countryneske sound verder opengetrokken met een ruimere instrumentatie. Jack Lawrence van  The Raconteurs hanteert de bas en er zijn bijdragen van Derry de Borja, de toetsenman bij Jason Isbell’s 400 Unit. In de uitbundige saloonstamper Pine Grove (Madhouse) wordt met heimwee teruggekeken naar wilde feestjes in de onbezorgde pre Corona periode. Het de door fiddle en mandoline aangedreven River Fool, is een terugkeer naar de oorspronkelijke thuishaven, het door de Appalachen beheerste gebied in Kentucky.

Die bijzondere, ongeëvenaarde sfeer van dat overweldigende landschap klinkt door in de verhalen en muzikale setting  waarin akoestische troubadours balladen afgewisseld worden als Lonesome As It Gets  en Strip Job Blues, dat herinneringen oproept aan Tom T Hall en de betreurde John Prine waarmee Noe nog op tournee ging. Ballad Of A Retired man en Tom Barrett situeren zich nog prominenter in de verhalende naar de jaren zeventig countryfolk over onthechting en verscheurende eenzaamheid en aandacht voor de  schoonheid en verwoestende impact van de natuurelementen.

Pedalsteel en Franse hoorn accentueren dat gevoel in One More Night. Het parlando van POW Blues heeft iets van  Dylan tijdens de rebelse protestdagen en in als Burning Down The Prairie openbarst met vlammende gitaren komen we even bij Creedence Clearwater Revival.

Het zijn bovenal die telkens terugkerende, meer ingetogen momenten, die ons meeslepen, zoals Appalachia Haze en Road May Flood dat een afsluitend verlengstuk krijgt met een country bewerking van de popklassieker It’s A Heartache.

Schitterende songs van een sterke storyteller die bovendien een voortreffelijk zanger is en in de zomer de Lage Landen bezoekt. 1. Pine Grove (Madhouse)
 2. River Fool
 3. Lonesome As It Gets
 4. Strip Job Blues 1984
 5. Tom Barrett
 6. Ballad of a Retired Man
 7. Mountain Saint
 8. One More Night
 9. POW Blues
 10. Burning Down The Prairie
 11. Appalachia Haze
 12. Road May Flood / It’s a Heartache