×

Recensie

Roots

21 november 2016

Ian Fisher

Koffer

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Snowstar Records

Koffer Ian Fisher Roots 4 Ian Fisher – Koffer Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds hij de familiale boerderij in Missouri achterliet is hij altijd onderweg, zo verruilde hij onlangs Berlijn waar hij enkele jaren verbleef voor Wenen. Die rusteloze omzwervingen werken inspirerend om telkens nieuwe songs te componeren, het zijn er ondertussen zo’n slordige duizend. Het in deze rubriek besproken Nero bevatte een eerste lading op verschillende tijdstippen en locaties tot stand gekomen songs. Ook nu betreft het weer een collectie van ouder werk uit het afgelopen decennium dat de laatste vijf jaar werd opgenomen.

Die worden verzameld op Koffer, het gelijknamige, bijzonder toepasselijke titelnummer is een bewerking van Marlene Dietrichs  Ich Hab’ Nog Einen Koffer In Berlin. Dit in het Duits gedebiteerde buitenbeentje dat in sluit aan bij het wat steviger rockende gedeelte, evenals het op snerpende steelgitaar en hamerende piano gedebiteerde Candles For Elvis. Een hopeloze verzuchting om het onbereikbare idool te ontmoeten en in afwachting van een telefoontje van The King dat er om evidente redenen nooit komt, zich laveloos moed in te drinken “I’m going down to Graceland”, waar hebben we dat eerder gehoord?

Seriously Who is een popgetinte meezinger en daar is niets mis mee, maar het zijn de meer ingetogen gebrachte passages die Fishers niet altijd te benijden status als wereldreiziger en de onvermijdelijke onthechting ventileren.  Dat gebeurt in fraaie pianoballades zoals Thinkin’ About It en Whole Lotta Room, over de pijnlijke nasleep van de breuk met een geliefde, of in traditionele, akoestische troubadourstuff zoals Settlin’ In en een akoestische demoversie van Koffer. In weemoed en melancholie gedrenkt songwerk, een treurige pedalsteel accentueert vaak die vertwijfeling, en knagende onzekerheid van een troubadour on the road die opnieuw overtuigt met Euro-Americana van de betere soort. In december komt Ian Fisher naar Paradiso en Rotown en Ekko.

https://writteninmusic.com/roots/ian-fisher-nero/

Tracklisting Koffer:

 1. If You WAnna Stay
 2. Candles For Elvis
 3. Koffer
 4. Thinkin’ About It
 5. The Way To ,Go
 6. Seriously Who
 7. Settlin’ In
 8. Whole Lotta Room
 9. Hail Mary
 10. Koffer (Acoustic Demo)
 11. Nothing


 1. If You Wanna Stay
 2. Candles For Elvis
 3. Koffer
 4. Thinkin' About It
 5. The Way To Go
 6. Seriously Who
 7. Settlin' In
 8. Whole Lotta Room
 9. Hail Mary
 10. Koffer (Acoustic Demo)
 11. Nothing