×

Recensie

Metal

01 november 2010

Helloween

7 Sinners

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: SPV Steamhammer

7 Sinners Helloween Metal 4 Helloween – 7 Sinners Written in Music https://writteninmusic.com

Helloween wordt tegenwoordig gezien als de stichters van het subgenre power metal. Toen in 1985 The Walls Of Jericho uitkwam, was het toch gewoon heavy metal. En als in 1987 het eerste deel van The Keeper Of The Seven Keys verschijnt, verandert de stijl al snel tot happy metal. Toegegeven, dit waren de enige twee platen die ik ooit van deze band heb gehad, daarna ben ik ze volledig uit het oog verloren. Nu, na ontvangst van de promo van hun nieuwe album 7 Sinners, beluister ik met enige nostalgie weer deze werken.

Om de productie hoeven we dit nieuwe album van Helloween niet te laten liggen: het is een onbeschrijfelijk vet geluid met een breed gelaagde dynamiek. Het is wel duidelijk dat de band uitgegroeid is tot de meest toonaangevende band binnen de power metal. Het album opent met het ijzersterke midtempo Where The Sinners Go. Hierna volgt de eerste single van deze CD Are You Metal? waarmee de band op de ingeslagen weg verder gaat en in een hoger tempo verder rockt als de spreekwoordelijke bulldozer. De bijbehorende video is losjes gebaseerd op de horror filmserie Saw. Drie dames dragen gevaarlijk uitziende werktuigen op het hoofd en lijken op zoek naar een sleutel. De werktuigen blijken onschuldige gehoorbeschremerss en de sleutel hoeven ze ditmaal niet in elkaars lichaam te zoeken.

Met het derde nummer Who Is Mr. Madman? horen we iets terug van de vrolijker momenten van deze band. De humor is duidelijk te horen in de melodielijnen. Een nummer als World Of Fantasy klinkt haast als vanouds; mooie zanglijnen uit de Seven Keys-tijd. Maar toch overheersen de ‘echte’ power metal nummers en dat is wellicht jammer.

Het lijkt misschien of Helloween haar afkomst aan het verloochenen is, maar dat geldt alleen voor fans die in het verleden leven. De vrolijke ‘Efteling metal’ is ingeruild voor degelijke power metal. Gelukkig weet de band nog steeds te boeien met mooi geschreven en goed opgebouwde songs. Met deze nieuwe CD zet Helloween de traditie voort en 7 Sinners kan door iedere fan blind aangeschaft worden. Dit geldt ook voor fans van het recentere werk van deze band.

De band heeft overigens een leuk initiatief genomen om ter ere van hun single Are You Metal? te testen of je voldoende kennis van zaken hebt. Op de site www.areyoumetal.com kun je een quiz volgen waar je kennis omtrent metal getest wordt. Aan de hand van meerkeuze vragen wordt jouw percentage metal berekend. De vragen zijn best pittig, maar herhalen zich al na de derde keer. De uitslag is te manipuleren, maar toch een leuke vorm van nostalgie. 1. Where The Sinners Go
 2. Are You Metal?
 3. Who Is Mr. Madman?
 4. Raise The Noise
 5. World Of Fantasy
 6. Long Live The King
 7. The Smile Of The Sun
 8. You Stupid Mankind
 9. If A Mountain Could Talk
 10. The Sage, The Fool, The Sinner
 11. My Sacrifice
 12. Not Yet Today
 13. Far In The Future