×

Nieuws

23 maart 2015

Emotioneel Afscheid Mariss Jansons

Geschreven door: Carl Puhl

Met de concerten op 19 en 20 maart nam Mariss Jansons na elf zeer succesvolle seizoenen afscheid als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij werd geëerd met onder meer een eremedaille, een monumentaal portret door de Vlaamse kunstschilder Sam Dillemans, en een luxe cd-box.

Op 20 maart gaf Mariss Jansons zijn afscheidsconcert met het Koninklijk Concertgebouworkest. In aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, beschermvrouwe van het orkest. Het concert maakte deel uit van het AAA Festival met als thema Oorsprong | volkskunst als inspiratie. Jansons dirigeerde onder meer de wereldpremière van het speciaal voor de gelegenheid geschreven opdrachtwerk Ick Seg Adieu van Martijn Padding. De Amerikaanse bariton Thomas Hampson was de solist in liederen van Luciano Berio, Gustav Mahler en Aaron Copland. Tot slot klonk het Concert voor orkest van Béla Bartók.

Na afloop van het concert kreeg Jansons bloemen uit handen van Hare Majesteit de Koningin persoonlijk. Vervolgens werd hij door burgemeester Eberhard van der Laan gedecoreerd met een zilveren eremedaille van de stad Amsterdam. Van de Concertvrienden kreeg hij honderden persoonlijke berichten van orkestleden en publiek, gebundeld tot een liber amicorum. Ten slotte werd een in opdracht van het Concertgebouworkest door de Vlaamse kunstschilder Sam Dillemans vervaardigd portret van Mariss Jansons onthuld. Het monumentale schilderij is te bewonderen in de Dirigentenfoyer van Het Concertgebouw.

Tijdens een afscheidslunch met de musici en stafleden van het Concertgebouworkest op 19 maart mocht Jansons het eerste exemplaar van de luxe cd-box Mariss Jansons Live–the Radio Recordings 1990-2014 in ontvangst nemen. Met deze set van dertien cd’s maakt RCO Live de Anthology of the Royal Concertgebouw Orchestra compleet. De box is in een beperkte oplage van 1.000 exemplaren verkrijgbaar.

Ook Mariss Jansons’ vrouw Irina kreeg een bijzonder cadeau: een door kweker Jan Ligthart gedurende twaalf jaar gekweekte tulp in haar favoriete kleur paars kreeg officieel de naam Irusha, de bijnaam van Irina Jansons.