×

Recensie

Rock

18 juli 2018

Guns N’ Roses –

Appetite For Destruction

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Universal

Appetite For Destruction Guns N' Roses Rock 4.5 Guns N’ Roses – Appetite For Destruction (re-issue) Written in Music https://writteninmusic.com

Boston had lange tijd het record voor het best verkopende debuutalbum, maar werd uiteindelijk overtroffen door Guns N’ Roses. Appetite For Destruction verkocht wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren en nestelde zich in de debuutalbum lijstjes boven gerenommeerde acts als Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Van Halen, Metallica en Pearl Jam. Zelfs popartiesten als Whitney Houston, Madonna en Michael Jackson hadden het nakijken.

Wat is de reden achter dat enorme succes? Waarom was Guns N’ Roses de juiste band op het juiste moment? Het muziektijdschrift Rolling Stone waagde in 2007 een poging in een coverstory met de titel “How Guns N’ Roses Mixed Drugs, Punk, and Classic Rock to Create a Landmark Album”. Een aardige analyse met leuke anekdotes zoals de vrijpartij van Axl met de vriendin van drummer Steven Adler waarvan de geluiden van haar orgasme later in het nummer Rocket Queen werden gebruikt. De verhalen over drugs, drank en sex bleken vaak op waarheid te berusten en droegen bij aan de legende van de band en uiteindelijk ook aan het uit elkaar vallen van het vijftal.

Appetite For Destruction werd uitgebracht door Geffen Records in 1987, het jaar waarin datzelfde label bakken geld verdiende met 1987 van Whitesnake en Permanent Vacation van Aerosmith. Het was een tijdperk waarin poprock bands als Bon Jovi en Poison de hitlijsten aanvoerden. De rauwe, sterk door Aerosmith en punk geïnspireerde rockmuziek appelleerde aan de rebellie die in ieder van ons schuilt. De muziek had de juiste mix van ruigheid, aanstekelijkheid, hooks en sterke riffs en onderscheidde zich door de rauwe, uit duizenden herkenbare vocalen van Axl Rose. De destijds talrijke rockradiostations draaiden Welcome To The Jungle, Sweet Child O’ Mine en Paradise City aan de lopende band en MTV toonde de clips veelvuldig. Het debuut werd een mijlpaal in de rockgeschiedenis en katapulteerde de band in een keer van clubs naar stadions. Nederland was geen uitzondering; van Paradiso naar de Kuip. Het vijftal slaagde er in een succesvol dubbelvervolg te maken (Use Your Illusion) en implodeerde daarna.

Dik twintig jaar lang trok Axl Rose in zijn eentje de kar en was het sappelen, maar sinds de reünie met Slash en Duff McKagan is het kassa. De “Not In This Lifetime” wereldtournee bracht al een half miljard (!) dollar op en ook deze zomer en herfst blijven de centen binnen rollen. De heren kunnen zich hun dure echtscheidingen voorlopig weer veroorloven.

Het album werd opgenomen aan het eind van het (eerste) vinyl tijdperk. De analoge opnamen zijn zelfs gemaakt met jaren zestig en zeventig apparatuur, versterkers en mengtafels. Het was een van de laatste albums waarvan miljoenen stuks op vinyl werden verkocht. Het album is zoals gezegd ruim 30 jaar uit en de platenmaatschappij achtte de tijd rijp voor een deluxe heruitgave. Dat is er eentje geworden om u tegen te zeggen: een schatkist met vier cd’s een BluRay disc, vinyluitgaven, replica’s van concertkaartjes, een boek met exclusieve foto’s enzovoorts. Die super deluxe uitgave hebben wij helaas niet ontvangen, ook de box set met 4 CD’s niet. Wel een dubbel cd met daarop een nieuw gemasterde versie van het originele album en een CD met allemaal bonustracks. Enkele bonustracks kenden we al van een EP die eind jaren tachtig in Japan werd uitgebracht en de EP Live ?!*@ Like a Suicide. De cover Mama Kin van Aerosmith en Nice Boys van Rose Tattoo onderstreept nog eens door welke bands Guns N’ Roses werd geïnspireerd. Interessanter is natuurlijk het niet eerder uitgebrachte nummer Shadow Of Your Love dat lekker rauw en punkachtig klinkt. Het bonusmateriaal op de luxere uitgaven bevatten nog veel interessanter materiaal zoals de Elvis Presley cover Heartbreak Hotel (1986 Sound City Session) en de Stones’ cover Jumpin’ Jack Flash (1986 Sound City Session) en een heerlijke versie van Back Off Bitch (1986 Sound City Session). Aan de kwaliteit van de opnamen kun je wel horen dat ze uit de jaren tachtig komen. Voor de echte fans is het smullen geblazen, voor de mensen die de band vooral van de hits kennen is de CD of dubbel CD toereikend. Een sterke zet is dat het album gelukkig weer is gestoken in een hoes met het originele artwork.

Dik dertig jaar na de release staat Appetite For Destruction nog steeds fier overeind. Een blik op de dalende trend van geluidsdragers leert dat er hoogstwaarschijnlijk nooit meer een debuutalbum zal komen dat meer exemplaren zal verkopen. Axl, Slash, Duff, Izzy en Steven zijn dus tot in de eeuwigheid verzekerd van een plek in de muziekannalen.

Tracklisting

Disc One – Appetite For Destruction

 1. Welcome To The Jungle
 2. It’s So Easy
 3. Nightrain
 4. Out Ta Get Me
 5. Mr. Brownstone
 6. Paradise City
 7. My Michelle
 8. Think About You
 9. Sweet Child O’ Mine
 10. You’re Crazy
 11. Anything Goes
 12. Rocket Queen

Disc Two – B-sides N’ EPs

 1. Reckless Life
 2. Nice Boys
 3. Move To The City (Live)
 4. Mama Kin
 5. Shadow Of Your Love (Live)
 6. You’re Crazy (Acoustic Version)
 7. Patience
 8. Used To Love Her
 9. You’re Crazy
 10. It’s So Easy (Live)
 11. Knockin’ On Heaven’s Door (Live)
 12. Whole Lotta Rosie (Live)

Disc Three – 1986 Sound City Session

 1. Welcome To The Jungle (1986 Sound City Session)
 2. Nightrain (1986 Sound City Session)
 3. Out Ta Get Me (1986 Sound City Session)
 4. Paradise City (1986 Sound City Session)
 5. My Michelle (1986 Sound City Session)
 6. Think About You (1986 Sound City Session)
 7. You’re Crazy (1986 Sound City Session)
 8. Anything Goes (1986 Sound City Session)
 9. Rocket Queen (1986 Sound City Session)
 10. Shadow Of Your Love (1986 Sound City Session)
 11. Heartbreak Hotel (1986 Sound City Session)
 12. Jumpin’ Jack Flash (1986 Sound City Session)

Disc Four – 1986 Sound City Session N’ More

 1. Shadow Of Your Love
 2. Move To The City (1986 Sound City Session)
 3. Ain’t Goin’ Down No More (Instrumental Version – 1986 Sound City Session)
 4. The Plague (1986 Sound City Session)
 5. Nice Boys (1986 Sound City Session)
 6. Back Off Bitch (1986 Sound City Session)
 7. Reckless Life (1986 Sound City Session)
 8. Mama Kin (1986 Sound City Session)
 9. New Work Tune (1986 Sound City Session)
 10. November Rain (Piano Version – 1986 Sound City Session)
 11. Move To The City (Acoustic Version – 1986 Sound City Session)
 12. You’re Crazy (Acoustic Version – 1986 Sound City Session)
 13. November Rain (Acoustic Version – 1986 Sound City Session)
 14. Jumpin’ Jack Flash (Acoustic Version- 1986 Sound City Session)
 15. Move To The City (1988 Acoustic Version)

Blu-Ray Audio

 1. Welcome To The Jungle
 2. It’s So Easy
 3. Nightrain
 4. Out Ta Get Me
 5. Mr. Brownstone
 6. Paradise City
 7. My Michelle
 8. Think About You
 9. Sweet Child O’ Mine
 10. You’re Crazy
 11. Anything Goes
 12. Rocket Queen

Bonus Tracks

 1. Shadow Of Your Love
 2. Patience
 3. Used To Love Her
 4. You’re Crazy
 5. Move To The City (1988 Acoustic Version)

Music Videos

 1. Welcome To The Jungle
 2. Sweet Child O’ Mine
 3. Paradise City
 4. Patience
 5. It’s So Easy (Brand New Video From 1989)