×

Recensie

Roots

03 januari 2023

Grey DeLisle

Borrowed

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Regional Records

Borrowed Grey Delisle Roots 4 Grey DeLisle – Borrowed Written in Music https://writteninmusic.com

Met een vader die graag country beluisterde in de cabine van zijn vrachtwagen en een moeder als zangeres en muzikante was Erin Grey  van Osbree voorbestemd om zangeres te worden. Na de scheiding van haar ouders groeide ze op in San Diego bij haar grootmoeder, eveneens zangeres met  Iers/Mexicaanse roots. DeLisle was vooral actief in animatiefilms en videogames, haar stem is in talloze filmproducties te beluisteren en ze heeft ondertussen een reeks langspelers op haar naam waarbij ze samenwerkte met Marvin Etzioni. Die duikt weerom op als producer, mandolineman en bassist samen met gitarist Murray Hammond, actief bij Old 97’s en Delisle’s voormalige man die Valentine, een tedere ballade aanleverde.

In Georgia on My Mind tokkelt de zangeres op de autoharp, samen met het doorleefde kampvuur harmonicaspel van Mickey Raphael (Willie Nelson) leverde dat een opmerkelijke, haast fluisterende interpretatie van de hymne uit het Diepe Zuiden op. Met uitzondering van het samen met Etzioni gecomponeerde Borrowed Or Blue is Borrowed met covers gestoffeerd. DeLisle toont haar veelzijdigheid uitvoerig, ze blaast Tonight You Belong To Me ,een klassieker van Billy Rose uit de jaren twintig decennia later nieuw leven in.

Another Brick In the Wall van Pink Floyd en het van T.Rex afkomstige Girl worden met hulp van de strijkers bijdragen van Tammy Rogers naar intrigerende, wat mysterieuze countryneske soundtracks geloodst. You Only Live Twice, het onverslijtbare Bondthema van John Barry, klinkt eveneens weergaloos met die zwoele, lichtjes onderkoelde zang op een twangende western soundtrack van The Satellites Four, het hobbuclubje van Etzioni. Calvary een gospel klassieker van Marie Knight  swingt zich met een uitgelaten blazerssectie richting New Orleans. Na de onweerstaanbare countryfolk van Julie Miller’s All My Tears is er nog een bonustrack met het verstilde Willie We Have Missed You, dat eerder op Beautiful Dreamer prijkte, een eerbetoon aan Stephen Foster, de legendarische componist/tekstschrijver en grondlegger van de Amerikaanse muziek tijdens de negentiende eeuw.

Coveralbum is een misplaatste omschrijving van deze voortreffelijke interpretaties van Deslisle. Het is overigens de veelbelovende voorbode van een nieuw, met origineel songwerk opgebouwd studioalbum dat weerom in samenwerking met Etzioni tot stand komt. 1. Another Brick in the Wall
 2. Tonight You Belong to Me
 3. Georgia on My Mind
 4. Borrowed and Blue
 5. Girl
 6. You Are the Light
 7. You Only Live Twice
 8. Calvary
 9. Valentine
 10. All My Tears
 11. Willie We have Missed You