×

Recensie

Roots

18 februari 2023

Grant Peeples

A Murder Of Songs

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

A Murder Of Songs Grant Peeples Roots 4 Grant Peeples – A Murder Of Songs Written in Music https://writteninmusic.com

Als tiener raakt Grant Peeples verslingerd op de muziek van Roger Miller, op zijn twaalfde citeert hij uit zowat het volledige oeuvre van de Texaanse countryman. Sinds hij in de vroege jaren zeventig via een gitaar spelende vriend in contact komt met het werk van Dylan pikt hij zijn eerste akkoorden op, vrij snel volgt eigen songwerk. In 1995 verhuist Grant op aanraden van Frank Cochran vanuit Thalahassee in Florida naar Nashville, Cochran introduceert hem zonder succes in uitgeverskringen, een jaar later neemt hij de boot naar een verlaten eiland in de Caraïben voor de kust van Nicaragua, de Martin blijf tien jaar onaangeroerd in de gitaarkist en blijkt aangetast door het vochtige klimaat. Stilaan begint Peeples terug songs te schrijven en oudere songs te reconstrueren, een van die songs The Well luidt een nieuwe start als songwriter in.

Ondertussen vullen die songs zo’n tien langspelers, Grant Peeples  toont zich  in navolging van Dylan en Woody Guthrie een kritisch observator van de Amerikaanse cultuur en samenleving in een sterk sociaal geëngageerd oeuvre. Er is vaak samen samenwerking met vrouwelijke muzikanten en producers. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het kiesrecht voor vrouwen prijken een dozijn songs van die bevriende, getalenteerde vrouwen op het voortreffelijke werkstuk Bad Wife. Tijdens de aanslepende pandemieperiode komt de nieuwe langspeler tot stand in verschillende studio’s over een periode van twee jaar.

Brother In Arms, de enige cover opent de score het anti-oorlogs anthem van Mark Knopfler krijgt een beduidend sombere interpretatie met karige instrumentatie. Zijn zelf gecomponeerde songs onthullen een rebelse thematiek die direct inspeelt op gebeurtenissen die de Amerikaanse samenleving stevig dooreen schudden en onhelsterbare, diepe sporen nalaten.

Het met een vrolijke viool banjo getokkel en samenzang ingeleide Revolutionary Reel is een reactie op de dood van George Floyd. Het als een patriottisch strijdlied klinkende The Insurrection Song( January 6) werd door de bestorming van het Capitool geïnspireerd en komt in samenwerking met Cody Williford tot stand. Het dreigende op verschroeiende gitaar uithalen geënte Liberal With A Gun lijkt wel zo’n oude protestsong van Kris Kristofferson of Willie Nelson.

Voor This Is The Good News een knappe sfeervolle folktune zit Danny Goddard mee aan schrijftafel, bovendien verzorgt hij de volledige instrumentatie in deze song over onzekerheid en angst in bange tijden. Daarnaast zorgt Goddard samen met Elisabeth Williams voor de productie van het geheel.

Sporadisch komen ook meer persoonlijk georiënteerde thema’s aan bod. Onheilspellende kraaigeluiden introduceren Dear Sadie, een ballade op zangerige pedalsteel die focust op de niet bepaald voorbeeldige voorgangers in de familie in Thalahassee, rechtstreeks gericht aan een grootnichtje. Elisabeth drijft op akoestische picking en is een ode aan vriendin Elisabeth. Het niet van sarcastische humor gespeende Let’s Start To Kill Eah Other, rondt, geflankeerd met de nodige yee- haws, de geëngageerde en bijzonder genietbare collectie van A Murder Of Songs hilarisch af.



  1. Brothers In Arms
  2. This Is The Good News
  3. Revolutionary Reel
  4. Dear Sadie
  5. Insurrection Song(January 6)
  6. The Restless
  7. Liberal With A Gun
  8. ElisabethLet's Start Killing Each Other