×

Recensie

Pop

06 september 2016

Good Old War

Broken Into Better Shape

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Nettwerk

Broken Into Better Shape Good Old War Pop 3 Good Old War – Broken Into Better Shape Written in Music https://writteninmusic.com

In tegenstelling tot de voorgaande drie albums zijn er op de nieuwe plaat van Good Old War, genaamd Broken Into Better Shape, enkele nieuwe geluiden te horen. Bovendien lijkt het genre ietwat veranderd te zijn. Veel liedjes hebben namelijk een veel hoger pop-gehalte, waarvan je zou denken dat deze op vorige drie albums misschien weleens geschrapt zouden kunnen zijn.

Qua teksten zijn de nummers van Good Old War, tegenwoordig alleen nog bestaande uit Keith Goodwin en Dan Schwartz na het vertrek van drummer Tim Arnold, vol met tegenslagen uit het leven. Echter, op muzikaal gebied komt het zeer levendig, positief en radiovriendelijk over. Wellicht dat het komt door de samenwerking met de in Zimbabwe geboren urban producer T-Collar, die zorgde voor de ‘hooks’, waarmee de band de studio mee indook. Bovendien werkte het duo samen met schrijver Emile Haynie, die in het verleden ook al samenwerkte met popband Fun. en zanger Bruno Mars.

Voor de trouwe fans zal het wellicht even wennen zijn. Op de voorgaande albums was het genre van de muziek van Good Old War meer indiepop, terwijl nu meer sprake is van de radiopopmuziek. De band zal daardoor misschien fans verliezen, maar aan de andere kant zal het, door de radiovriendelijkheid, meer fans krijgen. Opvallend is dat treurnis en spijt een grote rol spelen in de teksten, maar door het gebruik van juiste melodieën en pakkende hooks komt het over als typische feelgoodmuziek. Buiten openingsnummer Tell Me What You Want From Me klinkt de rest veelal opgewekter, maar soms ook wat overdreven. Nummers als Small World, Broken Into Better Shape, Broken Record en Dark Days komen misschien iets te feestelijk over.

Dat alles wil niet zeggen dat er helemaal geen ruimte is voor treurige liedjes of nummer vol met spijt. Don’t Forget en One More Time zijn nummers die dat bewijzen. Uiteindelijk is Broken Into Better Shape een album geworden dat zowel optimisme als tegenslag in zijn nummers heeft verwerkt. Echter, veel klinkt een beetje als hetzelfde, waardoor het met een lengte van 37 minuten precies lang genoeg is.  1. Tell Me What You Want from Me
  2. Fly Away
  3. Never Gonna See Me Cry
  4. Broken into Better Shape
  5. Small World
  6. Broken Record
  7. One More Time
  8. I'm the One
  9. Dark Days
  10. Don't Forget