×

Recensie

Alternative

25 juni 2017

Alt-J

Relaxer

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Infectious

Relaxer Alt-J Alternative 3.5 Alt-J – Relaxer Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun derde album in nog geen vijf jaar tijd blijft het Britse Alt-J flink aan de weg timmeren. Dankzij hun debuutplaat An Awesome Wave, waarmee ze de vermaarde Mercury Prize wonnen, zijn de verwachtingen bij alles wat ze maken elke keer weer hoog. Dat gold voor opvolger This Is All Yours en nu ook voor Relaxer.

Wat opvalt met het beluisteren van Relaxer is dat het een erg gevarieerd album geworden is. Zelf vertelt Joe Newman, de zanger van Alt-J, daarover dat ze van song naar song werken en aan het eind pas een volgorde bedenken die prettig is om naar te luisteren. Na This Is All Yours en de daaropvolgende tour nam Alt-J een pauze. Eigenlijk wilden de heren twee jaar wat anders doen, maar al na acht maanden werd er nieuwe muziek gemaakt.

Ook op het derde album bestaat Alt-J uit drie personen: zanger en gitarist Joe Newman, toetsenist Gus Unger-Hamilton en drummer Thom Green. Bij het debuutalbum bestond Alt-J nog uit vier leden, maar toen de successen steeds groter werden en de band in steeds grotere zalen ging optreden had Gwil Sainsbury er geen zin meer in. Waar de band voor het tweede album hierdoor een ietwat lastigere opstartfase kende, lijkt hiervoor bij Relaxer geen twijfel te zijn. In de aanloop naar het uitbrengen van het nieuwe album bracht Alt-J al twee singles uit. Allereerst was daar 3WW, wat muzikaal verder lijkt te voortborduren op het tweede album. Vervolgens kwam er het uptempo nummer In Cold Blood, wat vergelijkbaar is met een nummer als Fitzpleasure, maar ook met Every Other Freckle. Typische Alt-J nummers dus, we kennen de sound, de typerende zang van Joe Newman, maar het klinkt toch fris en nieuw.

Met derde single Adeline heeft Alt-J mogelijk de meest originele track van het nieuwe album gescoord. Na een rustige opbouw gaat het na iets meer dan vier minuten compleet los. Het ‘Yah-Yah-Yah-Yah’ klinkt alsof een leger ten strijde trekt in een veldslag. Vooral de achtergrondzang van Gus Unger-Hamilton is hier fenomenaal. De toetsenist gaf bovendien op Twitter toe dat ze een melodie van componist Hans Zimmer (film: The Thin Red Line) hadden gebruikt.

Wat horen we nog meer op het album? Met Hit Me Like That Snare lijkt er een variant van Left Hand Free te zijn en in Deadcrush zijn de invloeden uit de hiphop hoorbaar. En dan is er ook nog House Of The Rising Sun, inderdaad dat legendarische nummer van The Animals. Alt-J veranderde de tekst deels en maakte er een geheel eigen versie van. Een verrassende en geslaagde keuze.

Relaxter kent helaas maar acht songs en met iets minder dan veertig minuten is het album wellicht wat aan de korte kant. Gelukkig heeft de vernieuwingsdrang je dan al over de streep getrokken. Een album dat dus wat minder coherent is maar dat wel overtuigt. Knap hoe ze dat doen.  1. 3WW
  2. In Cold Blood
  3. House Of The Rising Sun
  4. Hit Me Like That Snare
  5. Deadcrush
  6. Adeline
  7. Last Year
  8. Pleader