×

Recensie

Jazz

24 september 2017

Girls In Airports

Live

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Edition Records

Live Girls In Airports Jazz 4 Girls In Airports – Live Written in Music https://writteninmusic.com

Na het recent uitgekomen Fables leek de tijd eindelijk rijp om de vruchten van het vele touren te plukken. Vandaar deze liveregistratie. Opgenomen in Duitsland tijdens drie performances (Hamburg, Dresden en Berlijn) laat dit live-album horen hoe Girls In Airports een vrijwel unieke mix maakt van noordelijke jazz, indierock en invloeden uit de wereldmuziek.

De erg intrigerende sound van het kwintet is haast ongrijpbaar. De groep staat gekend om de manier waarop ze laveert tussen verschillende genres, zoals onder meer jazz, indie en urban folk.

Opener Kantine laat eerst nog de rustigere, jazzy kant van de groep horen alvorens halverwege krachtig uit zichzelf te barsten en een stuk no man’s land achter te laten waarin drummer Mads Forsby zijn talent kan bewijzen. Iets verderop met het mooie Kaikoura hoor je hoe de groepsleden elkaar vinden, hetgeen meer dan terecht resulteert in applaus. Met aanmoediging van het publiek geraakt de groep helemaal in haar element, zoals onder meer uit het vroege hoogtepunt Broken Stones blijkt.

Het aardige is dat deze groep zich niet zomaar laat definiëren. Niet qua sound, maar evenmin in de manier waarop dit kwintet een heel eigen wereld bij elkaar speelt. Titels als Fables en het met drumrolls geïntroduceerde Episodes doen heerlijk wegdromen, maar zijn wezenlijk intrigerend.

Een van dé hoogtepunten op Live is het fabeltastische Aeki. Die neemt eerst een wat rustig en relatief kaal en minimalistisch klinkend aanloopje, maar ontpopt zich dankzij het drumwerk en openbarstende electronics tot dé killer track op dit live album. Broeierige sound die de muziekliefhebber helemaal overwéldigt. Albert Kahn en Need A Light gaan op dat elan verder, maar houden het al bij al relatief sober.

De Denen plooien deels terug op het verleden met acht tracks uit eerder werk (o.a. een weergaloos en hypnotiserend mooi Migration waarin een Colin Stetsonachtige drone zit), maar ook nieuwer werk zoals het rauwe ADAC komt aan bod. Een mix van oud en nieuw dus. Dat maakt het interessant om als luisteraar in te pikken op de evolutie van de band die in korte tijd al prachtige albums heeft geleverd en daar nu met Live een knap schepje bovenop doet.

Live is zowel beschikbaar op CD als op vinyl. De CD versie heeft 4 tracks meer dan de dan wel weer geweldig klinkende vinylversie. 1. Kantine
 2. Kaikoura
 3. Broken Stones
 4. Fables
 5. Episodes
 6. Aeiki
 7. Albert Kahn
 8. ADAC
 9. Need A Light
 10. Migration
 11. King's Birthday
 12. Vejviser