×

Recensie

Pop

13 februari 2019

SJ Hoffman

The Long Now

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Starman Records

The Long Now SJ Hoffman Pop 3.5 SJ Hoffman – The Long Now Written in Music https://writteninmusic.com

Voor een carrière in de muziek is het nooit te laat. De gedachte overvalt ons als we The Long Now van S.J. Hoffmann een zoveelste rondje in de muziekspeler hebben laten draaien. Op een of andere manier zat de liefde voor muziek er bij Steven Borgerhoff altijd wel in, maar kwam het er door verschillende omstandigheden nooit echt van. Althans, tot nu. Want als The Long Now iets bewijst, dan misschien vooral nog dat uitstel daarom nog niet noodzakelijk afstel dient te betekenen.

Even voorstellen. S.J. Hofmann is de artiestennaam van Steven Borgerhoff. In het dagelijkse leven voornamelijk werkzaam als partner bij het in Gent gehuisveste uitgeversduo Borgerhof & Lambrigts. Maar buiten de uren (en binnen ook best wel, zo nemen we aan) een enorm grote muziekliefhebber wiens grote liefhebberij en passie nu met ‘The Long Now’ eindelijk ook concrete vorm krijgt. De tijd bleek er rijp voor. Een klein duwtje in de rug van producer Luuk ‘Shameboy’ Cox (die ook producties deed voor o.a. Stromae, Girls In Hawaii en Tim Vanhamel), meer bleek niet nodig om Hofmann voor eens en goed aan de muziekschrijverij te binden.

De uitgave van een langspeler is vrij gelijkaardig aan die van een boek – een diepe sprong in het onbekende en tezelfdertijd (hopelijk) een goed op voorhand berekend risico, maar het resultaat mag zeker gezien en gehoord worden. Ook al omdat Hoffmann zich op het in de Brusselse ICP studio’s opgenomen The Long Now goed omringd weet. Cox achter de knoppen en voor de teksten kon hij beroep doen op een samenwerking met Joe Hamill (The Cattle & Cane) die ook een streepje gitaar aan het rijke muzikale geheel toevoegt. Ook de inbreng van andere muzikanten is niet mis: wat te denken van Mickey Rowe (toetsenist bij Noel Gallagher), Neeka op vocals, Seb Leye (Slow Pilot,..) op gitaar en drummer Arnout Hellofs (achter de vellen bij Hooverphonic)? Top dus, al neemt Borgerhoff als zanger en frontman natuurlijk de honneurs waar en staan zijn songs en stem hier centraal.

Borgerhoff maakt overigens geen groot geheim van zijn muzikale invloeden en referenties. Zo laat hij zich op opener Again (Spirit Of Eden) leiden door het niet minder dan briljante ‘Spirit Of Eden’-album van Talk Talk. Het nummer in kwestie heeft ook die mature diepte en die sfeervol trage, maar trefzeker insijpelende emotie die met elke luisterbeurt wat meer rijpt. Een perfecte binnenkomer die zeker als de song helemaal openbloeit het allerbeste doet verhopen op wat verder nog komen moet.

Het knappe Falling heeft dan weer een rond zijn as wentelend gitaarmotiefje als motor. Wederom hebben we hier te maken met een song die met elke beluistering nog wat breder en dieper gaat. Heerlijk gedrenkt in brutale gitaarwendingen ook en deels ingekleurd door hamerende pianolijnen. Kortom: het type rocksong waar de betere songschrijver een ledemaat naar keuze veil voor heeft. Net zoals Hold Your Heart dat is trouwens.

Iets verderop is er het wat naar Peter Gabriel neigende Darkness waarbij Borgerhoff & co voluit gaan voor een sensuele sfeerzetting in zwart- en wittinten. Het geeft aan dat de intentie hier vooral bestaat uit het aanboren van door het leven gerijpte emoties en de betrachting die te vatten in duurzame(re) pop-/rocksongs. Niet alles in het leven is immers rozegeur en maneschijn. En dan komt het erop aan die duivels te bedwingen.

In een klein halfuurtje nemen Borgerhoff & co je als luisteraar mee op een trip met heel diverse uiteenlopende sferen. Neem bijvoorbeeld het verhalende, voorzichtig naar eighties en koele new wave lonkende The Night Will Break Your Heart dat een sterk nachtelijke Cure-vibe heeft met als contrast de lichthuppelende pop van No Excuse). Gaandeweg wordt het met Shine A Light wederom wat donkerder, alvorens Borgerhoff op de piano met het aandoenlijk mooie Gold definitief een eindpunt achter een best knap en uiterst genietbaar album zet. Prima en lovenswaardig werk !  1. Again (Spirit Of Eden)
  2. Falling
  3. Darkness
  4. Hold Your Heart
  5. Blow Away
  6. The Night Will Break Your Heart
  7. No Excuse
  8. Shine A Light
  9. Gold