×

Recensie

19 juli 2019

Gilad Hekselman

Further Chaos EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Motema

Further Chaos EP Gilad Hekselman Jazz 4 Gilad Hekselman – Further Chaos EP Written in Music https://writteninmusic.com

Een zichzelf immer uitdagende, dus sterk opvallende gitarist binnen de jazz is de van oorsprong Israëlische maar al vanaf 2004 in New York wonende Gilad Hekselman. Zijn Further Chaos EP is een mooie expansie op zijn Ask For Chaos album van vorig jaar.

Hij speelde al met zoveel mooie en al net zo opvallende jazzmuzikanten binnen de New Yorkse scene (Chris Potter, Eric Harland, Mark Turner, Anat Cohen, Ari Hoenig, Esperanza Spalding, Christian McBride, Jeff Ballard, Ben Wendel, Gretchen Parlato, Avishai Cohen, Jeff ‘Tain’ Watts, Tigran Hamasyan, Aaron Parks, Becca Stevens, John Scofield, Terri Lyne Carrington en Danilo Perez) dat je er verbaasd over kunt zijn dat hij nog niet op een hoger jazzvoetstuk staat. Ook met zijn ondertussen al uit zes albums bestaande oeuvre maakt hij grote indruk.

De Further Chaos EP is een met zes tracks gevulde nieuwe uitgave, tracks die overbleven uit de Ask For Chaos sessies, waarop hij zijn grote muzikale diversiteit en avontuurlijke invallen wederom in fraaie nieuwe banen leidt. Net als het album opgenomen met zijn twee verschillende trio’s ZuperOctave en gHex. ZuperOctave, het trio zonder bas, met Aaron Parks op toetsen en Kush Abadey op drums en gHex, met Rick Rosato op bas en Johnathan Pinson op drums.

Met openingstrack Seoul Crushing duikt hij samen met Parks en Adabey en Dayna Stephens (Ewi) als gast, gelijk fraai de diepte in een fijn avontuurlijke en robuuste naar electronic neigende track. Heerlijke, lekker prominente, dwarse EP opener met lekker veel vuur gespeeld. Toe Stepping Waltz, met Rosato en Pinson, duikt dan gelijk weer de andere akoestische relaxte kant op met prachtig ruimtelijk en rijk spel van Hekselman.

Het heel erg mooie The Hunting met naar Pat Metheny Group neigende tussenstukken en Parks in de rol van Lyle Mays, is ook weer zo’n mooie aanvulling op Hekselmans rijke oeuvre. Jaco Pastorius’ Teen Town krijgt een warmbloedig en fraai lome uitvoering in typisch akoestische triostijl mee. Met wederom een Hekselman is bloedvorm.

En wat heerlijk uptempo in full swing track is A Part Of The View. Volledig op de groove spelend met een fascinerend goede ritmetandem en Hekselman die echt alles weet te raken. Body and Soul is de fijne lome afsluiter met zowel Hekselman als Parks in bloedvorm.

De Further Chaos EP is een rijke aanvulling op wat we met Ask For Chaos eerder al om onze oren kregen. Eigenlijk ongelooflijk dat deze tracks uit dezelfde sessies komen. Wat een buitensporig rijke sessies zijn dat geweest en hoe fijn dat wij daar optimaal van mee kunnen genieten.  1. Seoul Crushing
  2. Toe Stepping Waltz
  3. The Hunting
  4. A Part Of The View
  5. Teen Town
  6. Body And Soul