×

Recensie

29 april 2016

Fraser Anderson

Under The Cover of Lightness

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Membran

Under The Cover of Lightness Fraser Anderson Pop 3.5 Fraser Anderson – Under The Cover of Lightness Written in Music https://writteninmusic.com

De naam Fraser Anderson klinkt niet echt vertrouwd in de oren. In 2004 verhuist de Schotse gitarist en singer-songwriter met zijn nog prille gezinnetje naar een idyllisch plaatsje in Ariège in Frankrijk in de buurt van de Spaanse grens nabij Andorra. Zo’n tien jaar geleden komt ook zijn debuut uit, het blijft beperkt tot een korte promotour. Ondertussen voorziet Anderson in zijn levensonderhoud met het installeren van keukens en andere klusjes op bouwwerven en concerteert voor zijn dorpsgenoten.

De tweede langspeler Coming Up For Air, in 2007 opgenomen in Parijs, krijgt wat meer weerklank en een invitatie voor enkele opnamesessies voor de BBC en een passage naast Natalie Merchant in Celtic Connections. Vijf jaar later overtuigt Fraser met Little Glass Box, een retro getinte soulfolk exploratie die met de hulp van gereputeerde veteranen als bassist Danny Thompson, pianist Max Middleton, beiden actief bij  de betreurde John Martyn, en trompetter Dick Pearce van het Ronny Scott Trio, tot stand komt.

Zijn nieuwe album Under The Cover of Lightness is daar een mooie extentie op. Een trompetje en contrabas horen we terug, samen met onderwater gitaartjes, in de luie jazz pop van  Simple Guidance. De inventieve openingssong loopt naadloos over in Beautiful Eyes, een dromerige epos waarin elektronica en toetsenwerk zich met heerlijke vrouwenzang vermeien en cumuleert in een sound  die herinnert sterk aan Portishead, de triphop formatie uit Bristol. Sinds 2014 is Bristol overigens de nieuwe thuishaven van Anderson. Ook in het eerste deel van Go On Wide overheerst een broeierig sfeertje, sterk contrasterend met part 2 dat zich in een meer liefelijk folksfeer manifesteert dat we ook terugvinden in het ingetogen, met subtiele strijkerswerk georkestreerde Please Let This Go.

Een treurige cello en viool leiden het weemoedige The Wind and the Rain in dat met fraai orgelwerk naar een soulvolle ballade evolueert. Prominente basloopjes en vervormd snarenwerk en een verschroeiende harmonica kleuren het nerveuze Feel. Na het spoken word intermezzo With You All volgt Cry From The Heart. Delicaat gebrachte intimistische ontboezeming waarbij beurtelings Nick Drake en Sting door mijn hoofd spoken. Fraser eindigt in schoonheid met Five Days. “Broken homes over broken homes and I’m here for you my boy “ fluistert de hoge tenor van Anderson als een mantra in Rising Son, een song die de liefde voor zijn drie kinderen ontroerend reflecteert. 1. Simple Guidance
 2. Beautiful Eyes
 3. Go On Wide (part 1)
 4. Go On Wide (part 2)
 5. Please Let This Go
 6. The Wind And The Rain
 7. Feel
 8. With You All
 9. Crying From My Heart
 10. Five Days
 11. Rising Sons