×

Recensie

Metal

26 oktober 2018

Fifth Angel

The Third Secret

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Nuclear Blast

The Third Secret Fifth Angel Metal 4.5 Fifth Angel – The Third Secret Written in Music https://writteninmusic.com

We naderen inmiddels het eind van oktober, een periode waarin redacteuren voor het eerst voorzichtig gaan nadenken over eindejaarlijstjes. In het heavy genre gaan de gedachten dan naar bands als Judas Priest, Amorphis en Behemoth, maar plotsklaps is daar een nieuw album van Fifth Angel. De band die in de jaren tachtig twee sterke melodieuze metalplaten uitbracht, verdween -net zoals zoveel bands- uit beeld toen de grunge rage de kop opstak.

Dertig jaar later is er dan onverwacht het derde album: The Third Secret. Wat een klapper is dat geworden! Fifth Angel gaat verder waar het ijzersterke debuutalbum ophield en brengt een schijf met tien vette metalnummers uit vol goede melodieuze songs, krachtige riffs, prachtig gitaarsolo’s en zangpartijen die geregeld doen denken aan wijlen Ronnie James Dio.

Zanger Ted Pilot is niet meer van de partij, maar niemand zal hem missen want gitarist Kendall Bechtel heeft een imposante stem die menig metalliefhebber zal verrassen. De intonatie, de kracht en de melodielijnen doen in niets onder voor andere metalbands. Integendeel, Fifth Angel scoort met dit album een geweldige comeback. De productie, de nummers, de muzikale uitvoering, de zang, het is allemaal piekfijn in orde. Ze blijven met dit album hun stadsgenoten (Seattle) van Heir Apparent die deze maand ook na zeer lange afwezigheid hun derde album uitbrachten, ruim voor.

Luister eens naar een kraker als Queen of Thieves dat zo op een van de eerste drie Dio albums had kunnen staan. Het titelnummer is ook al zo’n juweeltje. We mogen de organisatoren van het Duitse Keep It True festival wel dankbaar zijn want zij zorgden ervoor dat Kendall Bechter, drummer Ken Mary en bassist John Macko weer bij elkaar kwamen. Na de opnamen sloot tweede en origineel gitarist Ed Archer zich ook weer bij de band aan. Hopelijk blijft het niet bij een eenmalige comeback, maar kunnen we in de toekomst meer albums van deze getalenteerde band verwachten. Met de steun van het Nuclear Blast label zou dat moeten lukken. Men heeft genoeg poen in de productie geïnvesteerd om het krachtig en hedendaags te laten klinken. Na meerdere luisterbeurten kunnen we gerust stellen dat Fifth Angel de verrassing van het jaar is.  1. Stars Are Falling
  2. We Will Rise
  3. Queen Of Thieves
  4. Dust To Dust
  5. Can You Hear Me
  6. This Is War
  7. Fatima
  8. The Third Secret
  9. Shame On You
  10. Hearts Of Stone