×

Recensie

Roots

31 januari 2019

Eriksson Delcroix

The Riverside Hotel

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Munich Records

The Riverside Hotel Eriksson Delcroix Roots 3.5 Eriksson Delcroix -The Riverside Hotel Written in Music https://writteninmusic.com

Het muzikale echtpaar Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix kan bezwaarlijk luiheid aangewreven worden. De afgelopen vijf jaar verschenen evenveel werkstukken. Na het uit 2014 daterende ‘debuut’ Forever en het ter gelegenheid van Record Store Day gelimiteerd uitgebrachte In Nashville Tennessee, volgde het meesterlijke Heart Out Of His Mind.  Magic Maker Love, een samenwerkingsproject met strijkersensemble Sun Sun Sun Orchestra resulteerde in een opmerkelijke treurige Western soundtrack.  De dood van een naaste vriend en muzikant, versterkte evenals bij de melancholisch getinte voorganger die mistroostige sfeer.  Het echtpaar uit Kalmthout verlaat nu het vertrouwde intimistische country en bluegrass pad en verruilt de melancholie voor een meer opgewekte bruisende benadering met ongedwongen speelplezier.

Die vreugde (her)ontdekten Eriksson en Delcroix  tijdens informele homesessies. Een versneld tempo en opgewekte thematiek bepaalden de spontane opnamesessies waarvan het instrumentale gedeelte in een week werd afgewerkt. Eriksson zocht en vond bijkomende inspiratie tijdens een uitgebreide trip met drummer en opnametechnicus  Alain Rylant in de VS van Tennessee naar Texas. Onderweg bezochten ze Mississippi, de bakermat van de deltablues, om uiteindelijk in de swamps van Louisiana te verzeilen. Een confrontatie met de broeierige cajun erfenis, die niet zelden in een sappig fransoos gedebiteerd wordt. Geen onbekend terrein voor Bjorn, zijn vader, Karl initieerde hem ooit in het genre, de banjoman was overigens present op de sessies.

De titeltrack is geïnspireerd door een door een bezoek aan het piepkleine Riverside Hotel in Clarksdale, in dit voormalig ziekenhuis voor zwarten blies Bessie Smith haar laatste ademstoot uit. In het later tot hotel getransformeerde historische oord verbleven bluespioniers op doortocht. Vervormde muziekjes begeleiden schimmige stemmetjes en creëren een wat mysterieuze onheilspellende sfeer.  Het is samen met Flat Earth Blues, een op de oude bluestracks rollende trainsong en het door Nathalie gezongen Snap Off The Pearl Snap dat op snerpende  gitaarslide evolueert, het enige Engelstalige werk dat hier te bespeuren valt.

Onder het plaatselijke motto ‘laissez les bons temps rouler’ worden we vanaf Louisiana Hot meegesleept langs drassige kreken en zompige moerasgebieden van Louisiana. Tussen opzwepend werk als La Danse De Mardi Gras en Les Ti’ Blondes valt vooral Le Bayou de Mille Mishres op een bijzonder sfeervolle voodoo evocatie. Opvallend is eveneens de alomtegenwoordige elektronica op de achtergrond, het zal wellicht niet door iedereen geapprecieerd worden maar het geeft een persoonlijke, enigszins relativerende toets aan het geheel.



  1. Louisiana Hot
  2. J'ai Eté Au Bal
  3. Flat Earth Blues
  4. Les Ti' Blondes
  5. Elizi, Urzule & Erzulie - Ge - Rouge
  6. The Riverside Hotel
  7. La Danse De Mardi Gras
  8. Hex
  9. Snap Off The Pearl Snap
  10. Le Bayou De Mille Mishres