×

Recensie

Roots

25 oktober 2018

Eric Bibb

Global Griot

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dixiefrog

Global Griot Eric Bibb Roots 4 Eric Bibb – Global Griot Written in Music https://writteninmusic.com

De wereldburger en troubadour Eric Bibb is ondertussen vijf decennia onderweg, tijdens rusteloze omzwervingen verzamelde hij verhalen die hij assimileerde in thematisch opgebouwde albums. Het recente Migration Blues exploreert  meer dan ooit dat actuele thema waar Bibb persoonlijk bij betrokken is. Bibb is een bluesbrother in de ruimste zin van dat woord, gaandeweg  verreikte hij zijn expressieve, sociaal geëngageerde countryblues met invloeden van over de hele wereld. In een fraaie digipack met geïllustreerd boekje Global Riot bundelt die muzikale verhalen in een fraaie digipack met geïllustreerd boekje. Bibb reisde af naar zeven landen  en keerde terug naar oude vrienden in de VS en Afrika.

Hij musiceert samen met zijn Zweedse band en Michael Jerome Brown er zijn fraaie duetten met Harrison Kennedy die Black, Brown & White van Big Bill Broonzy oprakelt. Listen To The Spirit, Bibbs persoonlijke verhaal sluit daar mooi bij aan. De andere cover die we hier aantreffen dateert eveneens uit  de jaren vijftig, in Last Night I Had The Strangest Dream van Ed McCurdydraagt hij de pacifistische boodschap samen met zijn vrouw Ulrike uit. Bibb behoudt daarbij een gezonde dosis realiteitszin “the work is far from done” stelt hij in Human River.

De avontuurlijke uitstapjes naar het Afrikaanse continent klinken strijdvaardiger en explicieter zoals het met Kwama Yeboah en de Senegalese percussionist  Sekou Cissokho gedebiteerde Wherza Money At, duidelijk aan de huidige bewoner van het Witte Huis geadresseerd. Met een andere befaamde muzikant uit West Afrika, de Malineese Habib Koité brengt Bibb het samen gecomponeerde We Don’t Care en even verder voeren ze de Afrikaanse traditional Mami Wata/ Sebastian’s Tune op met een uitgebreid zangkoor.

Op de tweede cd horen we lichtvoetige, melodieuze reggae in Let Go,  als Ken Boothe en kompanen erbij komen wordt Mole In The Ground in onvervalste rocksready getransformeerd. Er is de slavenhymne Michael, Row Da Boat Ashore maar naast het eerder vernoemde Last Night I Had The Strangest Dream is het een andere vrouw die onze aandacht opeist. Linda Tillery wordt na een dromerig instrumentaaltje door Bibb geflankeerd in een gospeltint duet. Vervolgens wordt nog de nodige tijd uitgetrokken voor een op gitaar en koras breed uitwaaierend epos met Bibb en Ulrike en Solo Cissokho  Met dit ambitieus opgezet project weet Eric Bibb andermaal sociaal engagement met prachtige grensoverschrijdende muziek te combineren.

Tracklisting Global Griot:

Act One

 1. Gathering of the Tribes
 2. Wherza Money At
 3. Human River
 4. What’s He Gonna Say Today
 5. Brazos River Blues
 6. We Don’t Care
 7. Black, Brown & White
 8. Listen for the Spirit
 9. Hoist up the Banner
 10. Mami Wata / Sebastian’s Tune
 11. Send Me Your Jesus
 12. A Room For You
 13. Remember Family

Act Two:

 1. Race & Equality
 2. Grateful
 3. All Because
 4. Spirit Day
 5. Let God
 6. Last Night I had the Strangest Dream
 7. Picture a New World
 8. New Friends
 9. Mole in the Ground
 10. Michael, Row da Boat Ashore
 11. Needed Time


 1. Gathering Of The Tribes
 2. Wherza Money At
 3. Human River
 4. What's He Gonna Say Today
 5. Brazos River Blues
 6. We Don't Care
 7. Black Brown And White
 8. Listen For The Spirit
 9. Hoist Up The Banner
 10. Mami Wata
 11. Send Me Your Jesus
 12. A Room For You
 13. Remember Family
 14. Race And Equality
 15. Grateful
 16. All Because
 17. Spirit Day
 18. Let God
 19. Last Night I Had The Strangest Dream
 20. Picture A New World
 21. New Friends
 22. Mole In The Ground
 23. Michael, Row The Boat Ashore
 24. Needed Time
 25. Photo On The Wall (Bonus Track)