×

Recensie

11 oktober 2016

Elijah Ford and The Bloom

As You Were

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Niine Mile Records

As You Were Elijah Ford Roots 3.5 Elijah Ford and The Bloom – As You Were Written in Music https://writteninmusic.com

Elijah Ford is de zoon van Marc Ford, de gitarist die in de eerste helft van de jaren negentig bij The Black Crowes op het podium en in de studio naast de broertjes Robinson figureerde, nadien werd hij  in de buurt van Ben Harper gesignaleerd.

Elijah toerde overigens met vader en ze werkten nauw samen met Ryan Bingham. Overigens kan de tweede cd As You Were een echt familieproject noemen Het songwerk kwam grotendeels met hulp van Chris Konte  die ook voor het toetsenwerk zorgde.  If Not Today verwijst overigens expliciet naar  Elijah’s kinderjaren als zoon van een muzikant.  Elijah’s moeder duikt op in enkele songs als achtergrondzangeres en had een inbreng in Faltering,  een melodieuze rocksong waarin ze sterker op de voorgrond komt. De muzikaliteit erfde Elijah van zijn ouders en die invloeden worden verwerkt in een persoonlijke benadering.

De meeste nummers hebben een onmiskenbare southern feel die ook in de klaaglijke ietwat rauwe zangtimbre doorklinkt. Luister maar eens naar Blessed met van dat typerende dubbelloops snarenwerk. De aanwezigheid van producer Stew Jackson( Phantom Limb, Massive Attack) op gitaar en toetsen is evenmin te onderschatten in een knappe ballade als Daggers. Als Steven Wilson (Porcupine Tree) even komt mee jammen met zijn belanden we in een heel andere sfeer. Een sfeer die meer aanleunt bij de podiumverrichtingen met The Bloom.  1. Try As You Might