×

Recensie

Roots

11 augustus 2019

Eilen Jewell

Gypsy

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Signature Sounds Recordings

Gypsy Eilen Jewell Roots 4 Eilen Jewell – Gypsy Written in Music https://writteninmusic.com

De voorganger Down Hearted Blues was uitsluitend opgebouwd met  interpretaties van ouder blueswerk. Een stijl die Jewell goed afgaat dat geldt overigens ook voor country, folk en flarden authentiek rock ,de gevarieerde mix die eveneens haar eigen repertoire kruidt.  In haar evolutie als singer-songwriter wordt de zangeres en gitariste uit Boise, Idaho wel eens in één adem met Lucinda Williams en Gillian Welch genoemd.

Het is bovenal de soepele, zwoele frasering die naar illustere bluesladys als Bessie Smith en Billie Holiday refereert  waarmee  Jewell  de aandacht opeist. Die authentieke touch vinden we telkens terug  in de sessies  met haar man en producer Jason Beek aan de drumkit en de geïnspireerde snarenspinsels van de eveneens vertrouwde Jerry Miller die Jewells eigen gitaarspel flankeert. In het opzwepende Crawl hanteert ze overigens de elektrische gitaar en duikt de fiddle op. Die komt na het traag slepende, introspectieve Miles Too Go terug in You Cared Enough To Lie, de  enige cover en een song van de honky tonk hero van Idaho Pinto Bennett .Heerlijke samenzang en een combine van pedalsteel en viool resulteren in verrukkelijke westernswing.

79 Cents (The Meow Song) lijkt met de begeleiding van ‘zingende zaag geflankeerd door trompet, een feministisch protestsong uit lang vervlogen tijden. Jewell put inspiratie uit de recente verkiezing van een niet bepaald vrouwvriendelijke, grofgebekt en respectloos sujet tot president en verwerkte als vrouw en moeder van een jonge dochter haar afkeer in dit gezongen pamflet zonder daarbij haar zin voor humor en  nuancering te verliezen.

Een strijdbaar Beat The Drum sluit daar mooi bij aan. De titeltrack Gypsy is een dromerig folk intermezzo. Vervolgens pendelt Jewell naadloos van country naar blues met indringende songs zoals Who Else But You en een meeslepend Witness. “Hard times come no more, hard times get away from my door”, een bezwerende mantra lijkt het onheil af te wenden maar de knagende twijfel slaat toe in de eenzame afsluiter Fear. Een gevarieerd en aangrijpend werkstuk dat de intrinsieke klasse van Eilen Jewell nog eens dubbeldik onderstreept.

https://writteninmusic.com/roots/eilen-jewell-down-hearted-blues/ 1. Crawl
 2. Miles To Go
 3. You Cared Enough To Lie
 4. 79 Cents (The Meow Song)
 5. Beat The Drum
 6. Gypsy
 7. These Blues
 8. Working Hard For Your Love
 9. Who Else But You
 10. Witness
 11. Hard Times
 12. Fear