×

Recensie

Pop

04 juli 2012

Diverse artiesten

De Sint Willebrord Sessies Vol. 1: Sporthuis Hubert

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior

De Sint Willebrord Sessies Vol. 1: Sporthuis Hubert Diverse Artiesten Pop 3.5 Diverse artiesten – De Sint Willebrord Sessies Vol. 1: Sporthuis Hubert Written in Music https://writteninmusic.com

Sporthuis Hubert is een vreemde eend in de Excelsior-catalogus. Het album, dat ontsproot aan de breinen van Nando Boers (NuSport), Dirk Jan Roeleven (NTR, VPRO) en Bert Wagendorp (Volkskrant) is namelijk een cd met louter wielersongs.

Bij de term wielersong is het even zoeken naar voorbeelden uit het verleden. Al gauw kom je op het onaantastbare Tour De France van Kraftwerk uit 1983. Maar ook de Raggende Manne schieten te binnen. In 1994 legden zij hun claim op de ultieme Nederlandstalige wielersong met Trappe Trappe.

Sporthuis Hubert werd opgenomen in de gelijknamige wielerwerkplaats in Sint Willebrord, de woonplaats van oud-wielrenners als Rini Wagtmans en Wim van Est. De cd kent geen singleklassiekers-in-de–dop. Wel is het een mooi album geworden – andere koek dan de platvloerse supermarkt-cd’s die doorgaans rond voetbal-EK’s en -WK’s worden uitgepoept. Met bijdragen van Guido Belcanto, JW Roy, Rick de Leeuw, De Kift en Alex Roeka kan het ook niet anders natuurlijk.

Geen goedkope meezingers dus, maar wel relatief ingetogen muziek voorzien van geslaagde teksten: “… met het snot voor de ogen”, “…toen het leven in de remmen kneep”, “…dromen, spieren verzuren”, “…leven doe je niet in de keuken” en “…ik stond langs de kant bij de Ronde van Nuth, het regende flink, ik voelde me kut”. Door hun vele verwijzingen naar de wielerwereld nodigen de songs uit tot goed luisteren. Eenieder die de wielersport nauw heeft gevolgd de afgelopen decennia kan dan ook veel ontdekken op Sporthuis Hubert.

Nu de Tour de France weer aan ons voorbijtrekt is dit een leuke cd voor je eigen Avondetappe, in de tuin met een glas wijn binnen handbereik. Toch bevat Sporthuis Hubert ook potentiële radiofavorieten. Het brutale Verlangen Naar De Koers van Alex Roeka bijvoorbeeld. Deze track, met zijn lekkere drive en penetrante orgeltje, zou voortaan tijdens iedere Tour de ether onveilig moeten maken. 1. Tim Krabbé – Niet-Wielrenners
 2. Guus Meeuwis – Ik Kom Hier Boven
 3. Sam Valkenborgh – Eddy Merckx
 4. Rick De Leeuw – Als Eerste
 5. Gerard Van Maasakkers – Karavaan
 6. JW Roy + Gio Lippens + Huberts Wielerkoor – Kampioenen
 7. Peter Winnen & JW Roy – De Eeuwige Belofte
 8. Guido Belcanto – Elefantino
 9. Ivo Victoria – Rij, Renner Alleen
 10. Alex Roeka – Verlangen Naar De Koers
 11. Freek De Jonge – Niemand Kan Het Winnen Van De Tijd
 12. Joost Prinsen & Frank Lammers – Het Leven Is Een Kermiskoers
 13. De Kift – A Capella
 14. JW Roy – Aan De Meet