×

Recensie

Pop

25 januari 2016

Diverse Artiesten

De Jeugd, Vertegenwoordigd

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Top Notch

De Jeugd, Vertegenwoordigd Diverse Artiesten Pop 3.5 Diverse Artiesten – De Jeugd, Vertegenwoordigd Written in Music https://writteninmusic.com

Het jaar 2015 ging onder andere de boeken in als het jaar waarin De Jeugd van Tegenwoordig zijn tienjarige bestaan vierde. Dat deed het onder andere met twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall en later in het jaar werd het nieuwe album Manon uitgebracht, welke kon rekenen op de nodige lovende recensies. Om het viertal, Faberyayo, Vjeze Fur, Willie Wartaal en Bas Bron, min of meer te eren, hebben nu enkele bekende Nederlandse en Belgische artiesten een coveralbum uitgebracht met enkele grote hits van de Amsterdamse rapformatie.

Guus Meeuwis, Nielson en de New Cool Collective (de Nederlandse jazzband met onder meer Benjamin Herman) trappen af met een remake van Sterrenstof, het meest succesvolle nummer van De Jeugd van Tegenwoordig. Met name de inbreng van de New Cool Collective zorgt ervoor dat het nummer veel meer jazzy aanvoelt dan het origineel. Wat vervolgens aan de cover van Stofzuiger door Trafassi opvalt, is dat deze Surinaams-Nederlandse feestband het nummer in een vrijwel geheel nieuw jasje heeft gestoken. In mijn optiek is dit nummer dan ook het meest origineel van het hele album, mede doordat er ook gespeeld is met de tekst, en het bovenal erg swingend is.

Ook Glennis Grace, die in het verleden al eens een succesvolle cover had van Volumia’s Afscheid, blinkt ook  deze keer weer uit met Huilend Naar De Club. Qua tekst is het sowieso één van de sterkste nummers van De Jeugd van Tegenwoordig, waardoor er voor de Amsterdamse zangeres een enorme uitdaging lag om er in muzikaal opzicht iets pakkends van te maken. En dat is haar zeker gelukt. Ook zijn er op het album de nodige Belgische invloeden te horen met Raymond van het Groenewoud, Triggerfinger (hierover later meer) en de in Nederland wat onbekendere Daan (Daniël Stuyven). Met Deze Blanke Jongen Komt Zo Hard (Van het Groenewoud) en een Engelstalige versie van Een Barkie door Daan hebben zij hun affiche zeker afgegeven.

Met The Kik en Triggerfinger wordt er volgens ook nog gerockt op dit coveralbum. Eerstgenoemde heeft gekozen voor Wij Zijn Vuilnis Man, een nummer dat als bonus stond op het album De Lachende Derde en dus niet bij iedereen even bekend zal zijn. Door de inbreng van The Kik zou dat weleens kunnen veranderen. Het Belgische Triggerfinger, dat eerder met I Follow Rivers een eigen versie had van de single van de Zweedse Lykke Li, bewijst dat de tekst van De Jeugd van Tegenwoordig ook past bij een totaal ander genre met een cover van Sexy Beesten.

Het nummer Niet Als Jouw door Replay is vervolgens niet bijster bijzonder, wel is het typisch wat bij deze Rotterdamse R&B-groep hoort. Vlak erna horen we Frank Boeijen die één van de moeilijkste nummer van De Jeugd van Tegenwoordig, Het Mysterie van de Koude Schouder, op een geweldige manier van een nieuw jasje voorziet. Het is natuurlijk niet voor niets dat de Nijmegenaar wordt gezien als één van de beste zangers van ons land en dat bewijst hij met deze cover eens te meer. De afsluiter is voor de Amsterdamse Peter Beense die van Get Spanish een typisch Nederlands feestnummer heeft gemaakt. Als je, je in dit genre thuis voelt, zul je het wellicht geweldig voelen. Zo niet, gauw overslaan.

Al met al is het coveralbum een mooi eerbetoon geworden aan De Jeugd van Tegenwoordig, iets dat het viertal ook meer dan verdiend heeft na de succesvolle eerste tien jaar van zijn bestaan. Qua genres is het erg verschillend, maar het is min of meer een feit dat de teksten eigenlijk toepasbaar zijn op elk soort muziek. Voor de neutrale muziekliefhebber zal het ene nummer echter fijner zijn dan het andere, waarvan de minderen mogelijk gauw overgeslagen worden. Of het ook echt aan De Jeugd van Tegenwoordig kan tippen? Sommige nummers doen het niet minder, maar in andere gevallen wordt het er ook weer niet beter op.

Tracklisting De Jeugd, Vertegenwoordigd:

Guus Meeuwis, Nielson en New Cool Collective – Sterrenstof

Trafassi – De Stofzuiger

Glennis Grace – Huilend Naar De Club

Raymond Vh Groenewoud – Deze Blanke Jongen Komt Zo Hard

The Kik – Wij Zijn Vuilnis Man

Triggerfinger – Sexy Beesten

Re-Play – Niet Als Jouw

Daan – 100 Dollar Bill

Frank Boeijen – Het Mysterie Van De Koude Schouder

Peter Beense – Get Spanish