×

Recensie

Electronic

08 juni 2013

Disclosure

Settle

Geschreven door: Matteo Bennardis

Uitgebracht door: PMR Records

Settle Disclosure Electronic 4 Disclosure – Settle Written in Music https://writteninmusic.com

Disclosure is een electro band uit de UK van de broers Guy (1991) en Howard (1994). Disclosure heeft sinds 2011 enkele kleine hitjes gemaakt, met onder andere Latch, Offline Dexterity en Tenderly. Deze nummers zijn in de scene in Engeland groot geworden en in 2012 brak Disclosure door. In 2013 staan ze op bijna elk festival in Europa en concerten over de hele wereld.

Met hun verfrissende electronic en ‘garage’ sound hebben ze een hele stroming in de schijnwerpers gezet. Na al deze singles en EP’s is het natuurlijk tijd voor een album, en met Settle is het eindelijk zo ver. Met een paar nummers die al als single zijn verschenen, zoals Latch en You & Me, die beide hits zijn geworden in het uitgaansleven, zijn de verwachtingen erg hoog van dit album.

When A Fire Starts To Burn is hun eerste volledige track op het album en heeft veel weg van de jaren ’80 funk. Disclosure weet met oude geluiden iets nieuws te maken en het weer relevant te maken. Synths in de nummers, sterke basloopjes, en toch zo veel vernieuwende elementen. Future garage is al jaren populair in de underground scene in de UK, maar Disclosure is het gelukt om het naar de massa te brengen.

Met Settle laten ze horen waarom ze zo populair zijn. Momenteel zijn er geen andere artiesten die dit na kunnen doen. Defeated No More is zo een track die als eerste iets anders laat horen van Disclosure. Het is langzamere, rustigere funk, die toch erg dansbaar is. Nog steeds erg veel Disclosure-elementen, maar toch net iets anders dan de rest. Daarna breekt de hel los. Two-step, garage, bass, electro, alles komt aan bod. Disclosure laat zien dat ze aan veel verschillende stijlen hun eigen draai kunnen geven. En voor de longtime fans van de UK underground, hebben ze als kers op de taart en nummer gemaakt met underground held Jamie Woon (January) en Jessie Ware (Confess To Me), maar ze twee andere bekende stijlen in de underground laten horen.

Al met al is Settle een album waarmee Disclosure alle hoge verwachtingen overtreft. Een album met veel verschillende klanken, maar toch met een duidelijke stempel. Disclosure is een van de bands om op te letten, niet speciaal voor nu of het komende jaar, maar ook welke artiesten ze allemaal naar de massa brengen. 1. Intro
 2. When A Fire Starts To Burn
 3. Latch
 4. F For You
 5. White Noise
 6. Defeated No More
 7. Stimulation
 8. Voices
 9. Second Chance
 10. Grab Her!
 11. You & Me
 12. January
 13. Confess To Me
 14. Help Me Lose My Mind