×

Recensie

Electronic

12 juni 2014

Clean Bandit

New Eyes

Geschreven door: Matteo Bennardis

Uitgebracht door: Atlantic Records

New Eyes Clean Bandit Electronic 2 Clean Bandit – New Eyes Written in Music https://writteninmusic.com

Clean Bandit brak eerder dit jaar door met hun gigantische hit Rather Be. Dit werd al snel door 3FM als hét zomernummer gezien. New Eyes is mede daardoor een zeer geanticipeerd album en kan wel eens een van de grote zomeralbums worden. Hun muziek wordt door de band zelf omschreven als een mix tussen klassiek, dance en deephouse. Bij hun hit Rather Be valt hier niet veel van te merken, maar het album kan altijd verrassingen bevatten.

Het album start met Mozart’s House. Hierbij wordt gebruik gemaakt van String Quartet No. 21 van Mozart. Dit nummer is moeilijk te plaatsen. Het mixen van klassieke muziek en electro is makkelijk te verpesten en Mozart’s House lijkt redelijk verpest. Dit nummer had de opener moeten zijn van een vrolijk zomeralbum, alleen door dit nummer lijkt Clean Bandit terug te gaan naar de foute house uit begin ’00.

Extraordinary is het nummer dat de luisteraar dan weer nieuwe hoop moet inblazen. En dat lukt. Het is een nummer dat je van Clean Bandit verwacht. Een samenwerking met een redelijke zangeres, Sharna Bass, een typische houseplaat. Het bevat veel elementen van de house van een paar jaar terug, maar dat mag de pret niet deren. Vrolijke, simpele house, die het prima doet deze zomer.

Ze lijken het eerste nummer volledig achter zich te hebben gelaten en gaan met Dust Clears zelfs door naar een meer vorm van house die laat denken aan SomethingALaMode. Veel strijkers, interessantere melodieën en een zomers gevoel. Dit wordt opgevolgd door Rather Be, een plaat waarover meer dan genoeg is gezegd.

A+E is een nummer dat al in 2012 werd uitgebracht door de groep. Het begint met een strijkers orkest, en gaat daarna vrij snel over in een tenenkrommende Caribische electro sound. Inspiratieloos gezang, overbodige drums en synthesizers. Al met al is dit nummer niet nodig op dit album. Het is in 2012 al uitgebracht en daar had het moeten blijven.

Wat er daarna gebeurd is nog een grotere teleurstelling. Come Over is een onbegrijpelijk slecht nummer van een groep die hits maakt zoals Extraordinary en Rather Be. Een vreemd dancehall nummer, vol Jamaicaans gezang, nutteloze strijkers en een sound waarvan je de haren uit je hoofd wilt trekken, en je oren ermee vol wilt proppen.

Cologne is het nummer waarmee Clean Bandit de luisteraar opnieuw terug moet halen. Helaas laat dit nummer denken aan de foute jaren van Craig David. En dat waren er een hoop. Helaas lijkt dit op een mix van Craig David en INNA. Een combinatie van begin ’00 R&B zang en een foute houseplaat uit ’07 of ’08. Dat er hierbij soms nog strijkers worden gebruikt, is ronduit een belediging voor de prachtige klanken die violen kunnen voortbrengen.

Wat hierna start is een nummer genaamd Telephone Banking. Hoewel dit nummer niet erg slecht is, is de nare nasmaak van de vorige nummers wel erg bitter. Dit nummer bevat slim gebruik van strijkers, syntesizers en heeft een goede sound. Het is gewoon onbegrijpelijk waarom deze band walgelijke nummers uit kan brengen zoals Come Over en dan opeens redelijke nummers zoals deze kan produceren.

Wat het frustrerende met dit album is, is dat er zeker potentiële parels tussen zitten, zoals Up Again, een erg rustig nummer. Hierin wordt continu gezegd Maybe I’m just tired, en dat lijkt gericht te zijn naar de luisteraar. En hoewel het nummer bescheiden begint, voelt Clean Bandit zich verplicht om er toch weer allemaal rare dingen mee te gaan doen. Drum & Bass, extra strijkers en synthesizers leken hun een slimme keus. Dit nummer is daardoor niet direct slecht, het is allemaal alleen zo overbodig.

De laatste paar nummers van het album, Heart on Fire, New Eyes en Birch zijn niet te begrijpen. Het is de geschiedenis van Britse house. Drumstep uit begin ’00, een meer dubstep gelinkte plaat vol met onnodige rap en een zweefnummer, dat net zoals het hele album onbegrijpelijk is.

Er valt veel over New Eyes te zeggen, alleen niet de dingen waarop Clean Bandit had gehoopt. De band heeft een album uitgebracht zonder duidelijke lijn, begrip van instrumentale combinaties en de juiste kennis van muziek. Er worden overbodig veel gebruik gemaakt van effecten, stijlen en verouderde genres. Clean Bandit zal met nummers zoals Extraordinary en Rather Be de zomer domineren, maar de rest van het album is een grote teleurstelling.

Tracklist New Eyes

 1. Mozart’s House (feat. Love Ssega)
 2. Extraordinary (feat. Sharna Bass)
 3. Dust Clears (feat. Noonie Bao)
 4. Rather Be (feat. Jess Glyne)
 5. A+E (feat. Kandaka Moore & Nikki Cislyn)
 6. Come Over (feat. Stylo G)
 7. Cologne (feat. Nikke Cislyn & Javeon)
 8. Telephone Banking (feat. Love Ssega)
 9. Up Again (feat. Rae Morris)
 10. Heart on Fire (feat. Elisabeth Troy)
 11. New Eyes (feat. Lizzo)
 12. Birch (feat. Eliza Shaddad)
 13. Outro Movement III

https://www.youtube.com/watch?v=UZAGG27Lv5I



 1. Mozart's House
 2. Extraordinary
 3. Dust Clears
 4. Rather Be
 5. A+E
 6. Come Over
 7. Cologne
 8. Telephone Banking
 9. Up Again
 10. Heart On Fire
 11. New Eyes
 12. Birch
 13. Outro Movement III