×

Recensie

Roots

14 september 2020

Dennis Kolen

In Our Lifetime

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Muddy Track

In Our Lifetime Dennis Kolen Roots 3.5 Dennis Kolen – In Our Lifetime Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds hij zich voluit op  solowerk concentreert brengt de singersongwriter zowat jaarlijks nieuw werk uit tussen de samenwerkingen en zijprojecten zoals The Recent rondde Dennis Kolen na vier jaar de theater tour Sounds Of Silence af, waarbij hij samen met Jop Wijlwacker jeugdherinneringen ophalen verbonden met het songwerk van Simon & Garfunkel. Het solo-oeuvre van Paul Simon is één van de belangrijkste inspiratiebronnen voor de Rotterdamse songsmid.

Het door een romance in Hamburg geïnspireerde Faithfull Days was een tijdens studiosessies verder uitgewerkte popversie van het naakte demo-werk die we op de cassette Hamburg mochten beluisteren. Een jaar later is er een nieuwe langspeler. Op de cover van de vinylversie van In Our Lifetime ontwaren we een koppeltje dat samen met een viervoeter rond het kampvuur vertoeft, in uitgestrekte wouden onder de sterrenhemel. Een nachtelijk tafereel dat mooi aansluit bij de muzikale inhoud.

In een sobere akoestische setting keert Kolen terug naar de essentie van het troubadourswerk waarbij vooral naar de folkpop van begin jaren zeventig en de Amerikaanse Westkust wordt gelonkt. Zo kom je naast Dylan en Simon bij James Taylor, Jackson Browne terecht. Kolen deelt een identieke bevlogenheid en streven naar perfectie in de uitwerking van innerlijke zielenroerselen en dat is duidelijk merkbaar in de met mooi verwoorde mijmeringen op akoestische gitaar in Wandering Eyes en Tall About It.

In A Woman’s Heart komt daar een treurige cello bij en het prachtige meerstemmige All In You wordt door orgelwerk geflankeerd terwijl Hurts So Right op een uitgebreide begeleiding met volwaardige ritmesectie leunt. Melancholie en blijven alom tegenwoordig. Bijzonder knap is het op piano en ietwat grimmige cello klanken passerende Cut The Cable en het met zo’n warme kampvuur harmonica ingeleide Bring Yourself To My Doorstep.

Kolen eindigt zoals hij begon, na het met mooie harmonische zang gelardeerde en wat ruimere georkestreerde Borrowed Time sluit hij moederziel alleen af met de sobere pracht van Into The Dark Again.      1. Run Dry
 2. Wandering Eyes
 3. Talk About It
 4. A Woman's Heart
 5. Slow Drink
 6. All In You
 7. Hurts So Right
 8. Cut The Cable
 9. Bring Yourself To My Doorstep
 10. You Were The One
 11. Borrowed Time
 12. Into To The Dark Again